KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Tanács nemrég elfogadott foglalkoztatáspolitikai iránymutatásait a tagállamok kötelesek politikájukban figyelembe venni. Konkrét intézkedésekkel elő kell mozdítaniuk a kollektív fellépéshez való jogot, és meg kell erősíteniük a szociális partnerek szerepét. Támogatniuk kell az egész életen át tartó tanulást, biztosítani a munkavállalói jogokat és a hatékony szociális védelmet. Elő kell mozdítaniuk az esélyegyenlőséget, a társadalmi befogadást és a szegénység elleni küzdelmet. Ez a határozat a jelenlegi megélhetési válság európai alternatívája, amit egyékbént Dobrev Klára árnyékkormánya is képvisel.

A megélhetési válság gyökere véleményem szerint az önök munkaalapú társadalomról kergetett illúziója, miszerint mindenki dolgozzék, mindegy, hogy mit. Csakhogy a megélhetéshez nem egyszerűen munka kell, hanem olyan munka kell, amiből valóban meg lehet élni. Önök Európa összeszerelő üzemévé tették az országot, betanított munkára kárhoztatva nagyon sok magyar dolgozót.

A tízéves konjunktúra segített elfedni a válságot, az olcsó, kiszolgáltatott munkaerő és a folyamatosan gyengített forint leplezte, de meg nem akadályozta a versenyképesség hanyatlását, a leszakadásunkat. Éppen erről kaptunk betekintést a Gazdasági Bizottság mai ülésén Matolcsy György MNB-elnöktől is, hogy micsoda gazdaságpolitikát folytattak önök, és mi ennek az eredménye.

Az árnyékkormány a versenyképesség javításában, a polgárok képzettségében, egészségében és a magas hozzáadott értékű munkájuk ellátásában látja a kiutat. Végre ismét megfelelnénk a csatlakozással vállalt követelményeknek, és az európai forrásokat az utolsó euróig oktatásba, egészségügybe, kutatásba, innovációba és környezetvédelembe fektetnénk. Rövid távon a költségvetéssel, fegyelmezett gazdálkodással gátat lehetne szabni az elszegényedésnek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Kérdezem, miniszter úr: önök hogyan tesznek eleget a Tanács határozatának, és hogyan keveredünk ki a maguk által okozott kárból? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage