DR. GURMAI ZITA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Államtitkár Urak! A rezsiköltségek és az élelmiszerárak brutális emelkedése egyre nehezebb helyzetbe hozza a hazai munkavállalókat. Talán még a koronavírus-járvány által okozott károknál is nagyobb a baj, ezért azonnali segítségre van szükség.

Az MSZP még 2021 tavaszán azt javasolta, hogy lehetővé kell tenni az átjárást a béren kívüli juttatásként kapott Széchenyi-pihenőkártya, azaz a SZÉP-kártya alszámlái között.

(17.40)

Javaslatunk azon kevesek közé tartozott, amit még a kormány is elfogadott. Ennek köszönhetően a kultúrára és a szállásfoglalásra költhető összegeket melegétel-vásárlásra is lehetett fordítani.

A változtatás fontosságát, szükségességét az is jelzi, hogy 2023-ban is megmarad az alszámlák közötti átjárhatóság.

Az MSZP javaslata azt is tartalmazta, hogy a kártyát hideg élelmiszer megvásárlására is fel lehessen használni. Ez is megvalósult, igaz, csak néhány hónapig.

Sajnos a magyar munkavállalók jelentős része került újra abba a helyzetbe, hogy a megnövekedett rezsiszámlák mellett már az étkezések finanszírozása is gondot jelent; a művelődés és a nyaralás helyett egyre inkább az foglalkoztatja az embereket, hogy miként teremtik elő az ebédet és az alapvető élelmiszereket. Itt van tehát az ideje annak, hogy újra lépéseket tegyünk a gondok enyhítése felé, semmivel sem kisebb ugyanis a megélhetési válság most, mint a járvány idején. Sőt, a rezsicsökkentés korábbi formájának felszámolása miatt sokaknak azon kell gondolkodnia, hogy milyen sorrendben fizessenek a fűtésért, az étkezésért vagy a gyógyszerekért. Éppen ezért kell újra lehetővé tenni a SZÉP-kártyákon maradt összegek szabadabb felhasználását.

Az eddigiekre tekintettel kérdezem tehát, felhasználhatóvá teszike a SZÉP-kártyákat élelmiszer-vásárlásra is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage