TÓTH ENDRE (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Legyen végre őszinte velünk, és árulja el nekünk: hány pedagógust terveznek még kirúgni? A múlt héten nyolc kiváló tanárt bocsátottak el, és így már összesen 13 pedagógus az, aki áldozatul esett a láthatatlan rendőrminiszter önkényének. Mindezt egy olyan helyzetben, amikor országossá vált a pedagógushiány, és egy-egy meghirdetett állásra gyakran senki sem jelentkezik. Úgy látom, még mindig nem értik: a csend nem rend. Még mindig nem értik, hogy nem lehet bármit büntetlenül megtenni az oktatásban dolgozókkal. Nem értik, hogy egy felelős miniszter nem rúg ki egyik napról a másikra pedagógusokat pusztán azért, mert a megalázó munkakörülményeik miatt felemelik a hangjukat. És főképp nem rúg ki tanárokat advent idején, a tél beálltakor, amikor éppen egy megélhetési válság van kibontakozóban. Talán azt hiszik, hogy erről szól a felhatalmazásuk, hogy kirugdossák a tanárokat 16 ezres pedagógushiány idején? Ilyen sok van belőlük? Ki fog így holnap tanítani?

Önök álságos módon ráadásul a diákok érdekeire hivatkoznak. Kérdezem én: hol vannak a diákok érdekei, amikor kirúgják egy iskola egyetlen kémiatanárát? Hol vannak a diákok érdekei, mikor érettségi előtt rúgják ki egy végzős osztály osztályfőnökét? És hol vannak a diákok érdekei, mikor hosszú hónapokig nem tudják majd pótolni az elbocsátott pedagógusokat? Ezzel a lépésével a Fidesz-kormány megint kinyilvánította, hogy a tanárok, a diákok és a szülők egyáltalán nem számítanak neki, hiszen nemhogy nem hajlandók nemzeti forrásból a tanárok béremelésére költeni, hogy megállítsák a pályaelhagyást, még kirúgják a pályán lévő pedagógusokat is. Ez a jövőgyilkos politika teszi tönkre a magyar családokat.

Kérdezem tehát államtitkár urat: hány tanárt akarnak még kirúgni? Amíg helyettesítésre sem marad elég? Jelenleg már több mint 93 iskola összesen 929 tanára él a polgári engedetlenség eszközével. Mindegyiküket kirúgják majd? A gyerekek meg majd hazamennek az iskolából kilenc órakor, hogy nincsen tanár? Esetleg ön fogja helyettesíteni a kirúgott pedagógusokat? Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage