DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Valóban nem először veti ön fel ezt a postaügyet. Azért engedje meg, hogy a papíromat letéve arról beszéljek, hogy ön egy százötvenvalahány éves rendszert próbál megvédeni. Ezt a postát nem a jelenlegi népességre és nem a jelenlegi országméretre találták ki. Ön egy 150 éves rendszert akar konzerválni. A Magyar Posta jelenleg 2600 postahelyet működtet, amikor az európai irányelvekben mintegy 1400-1500 postahelyet tartanak kívánatosnak. A finanszírozásnál is pontosan tudja a korlátokat, nem lehet finanszírozni, évi 15 millió euróért tudjuk mint közszolgáltató finanszírozni, és ebbe ez az 1400-1500 postahely fér bele.

A lakosság posta iránti igénye változott. Önnek abban igaza van, hogy van, ahol a tradíció és a szokás megköveteli, hogy minden kistelepülésen minden utcában legyen egy posta, valóban hozzátartozik ahhoz a régi világképhez, amit ön ezek szerint szeretne a magyar vidéken konzerválni. Az én unokáim, felnőttkorú unokáim az életükben nem jártak postán. Az én korosztályom jár még a sárga csekkel; az öné sem jár már. (Közbeszólásokra:) De, ön még lehet, megengedem, de többen nem. (Derültség.)

Kérem, higgye el, én nem vitatom, hogy önt egy érzelmi vonal motiválja, de kérem, higgye el, hogy a Magyar Posta működésének a fenntartása érdekében szükséges korszerűsíteni, szükséges modernizálni, és szükséges azt a meglévő, nagyon jól működő rendszert érdemben fenntartani a magyar vidéken. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage