MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint kilenc hónapja tart az orosz-ukrán háború, és napról napra nehezebb a gyerekek és családok sorsa Ukrajnában. Az elmúlt kilenc hónapban milliók számára vált kézzelfogható valósággá a háború és annak minden borzalma. 2022. február 24e óta több millió ember kényszerült otthona elhagyására és keresett menedéket Európában, de több millió ember él Ukrajnában is menekültként.

Az Ukrajna elleni orosz támadást a magyar kormány a kezdetektől fogva egyértelműen elítéli, és a kormány álláspontja nem változott, következetesen tartotta és tartja magát ahhoz, hogy a háborúba nem küld fegyvereket, nem küld katonákat, és nem enged át fegyverszállítmányokat Magyarország területén, mindent megtesz viszont a bajba jutott emberek megsegítéséért. Novák Katalin köztársasági elnök asszonyt idézve: „Magyarország mindig is világosan kimondta, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van.”

Hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik jelenleg is az ukrán emberek megsegítésére a határokon túl és határon belül egyaránt. Több mint egymillió menekültet fogadott be hazánk a szomszédos országból, és mostanra nagyjából 1300 iskolában, óvodában tanulnak Ukrajnából érkezett gyerekek. Nagy mennyiségben küldtünk eddig is élelmiszereket, iparcikkeket, kötszert és gyógyszercsomagokat, hogy minden segítséget megadhassunk az Ukrajnában rekedt emberek számára.

Tisztelt Államtitkár Úr! A tél közeledik, és ez a tél magával hozhat egy tragikus, szörnyű, hatalmas humanitárius katasztrófát, még nagyobbat, mint az eddigiek. Az előttünk álló időszak nehézségei kiemelik a béke elérésének fontosságát. Csakis a béke jelent megoldást a háború által okozott nehézségekre és tragédiákra. Addig is azonban, amíg a háború folytatódik, erkölcsi és jogi kötelességünk az ukrajnai menekültek segítése. Kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogyan tudja segíteni a kormány a Kárpátaljára és a nyugat-ukrajnai területekre menekült embereket. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage