HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. december 2-án tartott ülésén megtárgyalta a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény módosításáról szóló T/2030. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 6 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Ház asztalán fekvő törvényjavaslat célja egyrészt a monetáris hatóság feladatellátásához szükséges jogszabályi feltételek biztosítása, másrészt a központi bank megfelelő tőkeellátottságának biztosítása, amely egyben a költségvetési kockázatokat is mérsékli; harmadrészt pedig az osztalékfizetésre vonatkozó szabályok rögzítése.

A Magyar Nemzeti Bank feladatait rögzítő jegybanktörvény alapján az MNB elsődleges célja és küldetése az árstabilitás elérése és fenntartása. Ez a gyakorlatban egyébként a nemzetközi szinten is elismert, bevált és széleskörűen használt, inflációkövető monetáris politika keretein belül valósulhat meg.

A törvényjavaslat célja a maga idejében korszerű, sőt innovatívnak számító volt, azonban szükségesnek bizonyul a lassan tízéves szabályozás korszerűsítése, illetve az azóta lezajlott pénzügyi és gazdasági turbulenciák tapasztalatainak adaptív integrálása a hazai monetáris politika keretrendszerébe.

Tisztelt Képviselőtársaim! A törvénymódosítás által célzott körbe beletartozik tehát a monetáris hatóság feladatellátásához szükséges jogszabályi feltételek biztosítása, a maga idejében előremutató adósságféklimitek modernizálása és jövedelemarányos adósságféklimitekkel történő leváltása, a központi bank megfelelő tőkeellátottságának biztosítása, amely egyben a költségvetési kockázatokat is mérsékli, valamint az osztalékfizetésre vonatkozó szabályok törvényi szintű rögzítése is.

Korszerűsítést jelent például az adósságfékszabályok jövedelemhez történő kötése, ami a pénzügyi stabilitás megóvása mellett lehetővé teszi az életszerűbb, de továbbra is biztonságos hitelezési gyakorlatot, ami a gazdasági teljesítményre, valamint a hazai hitelezésre is várhatóan pozitív hatással lehet.

Úgy vélem, hogy a jegybanki tőkemutatók szabályozása, valamint az eredményfelosztási rendjének rögzítése mind a Magyar Nemzeti Bank működése, mind pedig a magyar költségvetés és pénzügyi folyamatok biztonsága, előre tervezhetősége és átláthatósága szempontjából további előrelépést jelent. Az elhangzottak ismeretében az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage