STEINER ATTILA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szeretném először is megköszönni a vitában való részvételüket, illetve a támogató hozzászólásokat, és tájékoztatni szeretném önöket, hogy a törvényjavaslathoz képviselői módosító javaslat került benyújtásra, és a Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró módosító javaslatot nyújtott be. A módosító javaslat benyújtására a részletes vitaszakasz lezárását követően a Törvényalkotási Bizottság eljárásában is sor került, amely többek között pontosítja a bányafelügyelet döntésével szemben indított közigazgatási per és a szolgalom alapítását, valamint a koncessziós társaságban fennálló részesedésátruházás szabályait.

A bányászati tevékenység engedélyezését azzal egészíti ki, hogy a bányavállalkozónak a szerződéskötés feltételeként jog- és szándéknyilatkozattal kell rendelkeznie, amely a kinyerni tervezett geotermikus energia hasznosítási célnak megfelelő felhasználását biztosítja. Továbbá a törvényben meghatározott hulladékgazdálkodási kártalanítással összefüggő hatósági feladatokat látna el a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, illetve a hatóságnak  hatáskörénél fogva  részt kell vennie különböző egészségvédelmi, prevenciós és a dohányzás visszaszorítását célzó kampányokban is, és a módosító javaslat e feladatokat bővíti a dohányboltok közreműködésével. A hatóságnak ezt követően rendszeresen szóróanyagokat kell közzétennie, és aktualizálnia kell plakát formájában, amelyeket el kell juttatnia valamennyi dohányboltba egy-egy példányban annak érdekében, hogy a dohánytermék-kiskereskedők a szabad döntésük alapján elhelyezhessék az üzletterükben. Ezen túlmenően még jogtechnikai pontosításokat tartalmaz a módosítás, továbbá biztosítja a normavilágosságot és a jogszabályi koherenciát is.

Ahogy említettem az expozémban is, a törvényjavaslat alapvetően két szabályozási tárgykört érint: egyrészt a bányászattal kapcsolatosan, azon belül kimondottan a geotermikus energia kinyerésével kapcsolatos szabályokat, másrészt pedig a fiatalkorúak egészségének védelme érdekében a dohánytermékek kereskedelmére vonatkozó normákat pontosítja.

Úgyhogy én szeretném önöket kérni, hogy amennyiben önöknek is fontos egyrészt Magyarország energiabiztonsága, energiafüggetlenségünk növelése, illetve a fiatalkorúak egészségének védelme, akkor szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage