VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. december 1-jén tartott ülésén megtárgyalta az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/1839. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 11 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt évek során az Országos Atomenergia Hivatal új hatásköröket kapott, és feladatainak száma nagymértékben gyarapodott. Mára az Országos Atomenergia Hivatal több mint 4 ezer engedélyest felügyel, közel 1500 engedélyt bocsát ki, és több mint ezer helyszíni ellenőrzést végez évente. Az atomenergia biztonságos alkalmazásával kapcsolatos egyik fontos nemzetközi elvárás, hogy a nukleáris biztonságért felelős hatóság független legyen a termelői, tulajdonosi, szolgáltatói érdekektől.

A Ház asztalán fekvő törvényjavaslat kiterjeszti a távadat-szolgáltatás lehetőségét az atomenergia-felügyeleti szerv teljes felügyeleti tevékenységére, így a jövőben a távadat-szolgáltatásra más nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló esetében is lehetőség lesz.

Kiegészítésre kerül a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelőjének feladatkörét meghatározó rendelkezés. A KNPA kezelőjének a társulások támogatási, felhasználási költségtervét a KNPA-szakbizottság előzetes állásfoglalásával együtt az energiapolitikáért felelő miniszter elé kell terjesztenie jóváhagyás céljából. Emellett a módosítási javaslat kiegészíti a kormányrendelet kiadására vonatkozó felhatalmazó rendelkezést.

Az atomenergia-felügyeleti szervhez benyújtott engedélykérelem tekintetében meghatározásra kerül az első hiánypótlási felhívás kiküldésének határideje, figyelembe véve az Országos Atomenergia Hivatal eljárásaiban az ügyintézési határidőt is  ami lehet 60 nap, 90 nap, 120 vagy 150 nap, 8 hónap, vagy annál akár több is , valamint azt is, hogy az Országos Atomenergia Hivatal eljárásaiban hiánypótlási felhívás kibocsátására több alkalommal is van lehetőség.

Bevezetésre kerül az eljárások egyesítésének lehetősége. Két feltétele van: az azonos eljáró hatóság és a tárgyi összefüggés. Az eljárások egyesítése az ügyfél kérelmére történik.

A nukleáris és radioaktívhulladék-tároló létesítmények biztonságának garantálása érdekében a nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók biztonsági övezetén belül folytatott engedélyköteles tevékenységre vonatkozó engedélyezési eljárás megindulásával az adott tevékenységgel érintett más nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló engedélyese megismerhesse a létesítményére potenciális hatással lévő tevékenységeket, valamint az ahhoz fűződő üzleti titkot.

Az elhangzottak ismeretében arra kérem képviselőtársaimat, hogy a szavazás alkalmával támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, köszönöm a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage