DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm a felszólalását. Az LMP-frakció a zöldszempontokat, a megújuló energiával kapcsolatos szempontokat mindig előtérbe helyezi, viszont azt gondolom, hogy egy fűtési szezon előtt abszolút felelős döntésekre van szükség. Önök mindig a radikális megoldásokat próbálják előtérbe helyezni. Hát, bele se merek gondolni, hogy mi lenne, ha az LMP radikális megoldásai valahogy érvényre jutnának a téli fűtési szezon előtt. Mi tényleg azon vagyunk, hogy az emberek tudjanak fűteni. Azt gondolom, ez olyan szempont, amely minden magyar családnak nagyon-nagyon fontos.

Szóba jött az a kérdés, hogy hogyan tudnak a magyar családok fűteni. Itt azért vannak statisztikai adatok. 2010-ben több mint egymillió fő volt az, akinél a lakás megfelelő fűtésének a hiánya felmerült  ezek KSH-adatok , és ez több mint a felére csökkent.

(8.20)

Illetve a hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátralék is nagyon-nagyon jelentősen csökkent ebben a tíz évben. Ugye, ön kritizálja a rezsicsökkentést, azt gondolom, hogy ez pedig egy olyan vívmánya az elmúlt időszaknak, amely rendkívül fontos, és ehhez nagyon sok tudatos döntésre volt szükség. Azért itt az Eurostat is megmutatja azt, amit már többször elmondtunk, de szerintem ezzel fontos foglalkozni, hogy 24 EU-s tagállamból egyedül hazánkban csökkent például a gáz ára. Az Economist nemrég arról írt, hogy a Brüsszel okozta energiakrízis több országban is okozhat problémát az európai kontinensen, és azt gondolom, érdemes megvizsgálni ezeket a számokat, amelyeket közreadott a lap. Miközben hazánkban nagyságrendileg 10 eurócent egy kilowattóra áram ára, addig Olaszországban jelenleg 70 eurócent: ez óriási különbség, és egyetlen kilowattóra áram ára 280 forint. Ugye, önök azt sürgetik például, hogy az atomenergia, tehát Paks II. például ne valósuljon meg, illetve az atomenergiával kapcsolatban folyamatosan kritikával élnek. Hát, bele sem merek gondolni, hogy akkor milyen árak lennének, ha ez valóban így lenne, hiszen a hazai energiatermelésnek egy nagyon-nagyon jelentős részét Pakson tudjuk megtermelni. Múlt heti hír, hogy a paksi bővítés kapcsán az Európai Bíróság megállapította, hogy a paksi bővítés jogszerű, kimondva, hogy az engedélyezési folyamat teljes egészében megfelelt az EU-s normáknak.

A kormány maximálisan ügyel rá, hogy a paksi beruházás a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és szakmai követelményeknek is megfeleljen, hiszen az atomerőmű építésekor természetesen a legfontosabb a biztonság. Önök a Paks II. leállítását nagyon erőteljesen követelik. Ez egyrészt a hazai energiatermelésnek egy nagyon fontos szereplője lesz a jövőben, másrészt az önök által szintén hangoztatott szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban is azért nem mindegy, hogyha mi atomenergiát fogunk termelni. Itt azt gondolom, hogy a múlt hétnek valóban a két legfontosabb energiapolitikai eredménye vagy momentuma az volt, hogy egyrészt december 1-jén létrejött az Energiaügyi Minisztérium. Lantos miniszter úr a bizottsági meghallgatásokon elmondta azt, hogy milyen koncepciót képzelt el, és milyen ügyeken fogunk dolgozni. Illetve azt is el kell mondani, és itt is szintén a villamos áram, a villamos energia jön szóba, hogy hatalmas dolog az, hogy elkészült a szlovén villamos távvezeték is, és miniszterelnök úr ott volt ennek az átadásán. Gyakorlatilag ezzel megvalósult az, hogy hétből hét országgal vagyunk már összekötve, és ez mindenféle szempontból az energiabiztonságot növeli.

Egyébként azt tegnap elmondtam, de azért erről sem szabad megfeledkezni, hogyha már energiafüggetlenség, energiaszuverenitás, 1999-ben az első Orbán-kormány vitte el a magyar határig a villamosenergia-távvezetéket, majd kötötte össze a horvát hálózattal. Tehát ezt a folyamatot sem most kezdtük.

És, ami nagyon fontos, ha már gázról beszélünk, ami egyértelmű, miniszterelnök úr is megerősítette, elmondta azt, hogy 2025-re 30 százalék alá szeretnénk vinni egyébként a földgáz arányát, de az egy fontos dolog, hogy mi interkonnektorokat építettünk ki  amit egyébként az ellenzék nagyban támadott , és megállapodtak abban, hogy Szlovéniával  mert még ott hiányzik az interkonnektor  is össze kell kötni majd Magyarországot. Úgyhogy kérem képviselő urat, hogy ezekben az elképzelésekben támogasson minket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage