DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Arra gondolok, hogy mit szólt volna Antall József miniszterelnök úr, ha megéli azt, hogy az Úr 2022. évében ugyanaz történik a fideszes egypárti túlhatalom részéről, amit ő a kommunista egypártrendszerben élt meg, merthogy kirúgták az állásából tanárként.

Tegnap a tisztelt Ház falai között volt egy csendes demonstráció azon pedagóguskollégák részéről, akik végső elkeseredésükben a polgári engedetlenséghez nyúltak. Igen, kedves fideszes képviselőtársaim, tudják, ez az, amit önök is gyakoroltak, amikor még hittek a kiegyensúlyozott polgári demokráciában. De önök a polgári és konzervatív zászlót mint egy lózungot, ahogy ezt tudtuk G. Fodor óta, régen eldobták, és igazi bolsevik módszerekkel, lelketlenül és kizsákmányoló módon bánnak nemcsak a pedagóguskollégákkal, hanem általában is a magyar polgárokkal.

Ráadásul elhangzott tegnap a Fidesz őszödi beszéde Matolcsy György jegybankelnök úr szájából. Idézném elnök urat egy olyan idézettel, ami eddig nem hangzott el annyira sokszor, szerintem ezeket a mondatokat még az elkövetkezendő hónapokban néhányszor hallani fogják akkor, amikor a valóság néha szembejön, a „Valóság nevű nagybátyánk”. Szóval, Matolcsy elnök úr, idézném, tegnap azt mondta: „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány.” Azt gondolom, hogy az oktatás területe egyfajta állatorvosi ló, hogy ez a mondat mennyire igaz. Önök egy évtizednyi forrásbőséget, amikor világgazdasági konjunktúra volt, amikor folytak az európai uniós pénzek  sajnos ellenőrizetlenül 30 centis kilátókba néha , ezt gyakorlatilag önök nem használták ki arra, hogy végrehajtsák az oktatás ügyében azt a hosszú évtizedek óta már szükséges átfogó modernizálást.

A XXI. században, a tudás és az információ évszázadában a mi konzervatív politikai közösségünk véleménye szerint minden magyar polgárnak, függetlenül attól, hogy milyen nagyságú településen él, joga van hozzájutni a kiváló európai szintű oktatáshoz. Mit kellene ahhoz tenni, hogy ez az alapvető cél…  amely, azt gondolom, hogy jár a magyar polgároknak a XXI. században és egy még európai uniós tagállamban, és reméljük, az önök felelőtlen politikája nem is veszélyezteti ezt az európai uniós tagságot, bár eléggé jól haladnak sajnos, legalábbis a magyar közvélemény számára az önök propagandamédiája elég komoly erőfeszítéseket tesz, hogy egy oroszbarát álláspontot tölcsérrel beletöltsön az emberek fejébe.

Azt gondolom tehát, hogy itt a következő nagyon fontos programpontokra kellene azonnal sort keríteni, és mivel nagyon sokszor éri, azt hiszem, az ellenzéket, némi önkritikával élve talán jogosan is az a vád, hogy csak kritizálni tudunk, ezért én tisztelettel nagyon konkrét javaslatokkal élek, amely a mi véleményünk szerint gróf Klebelsberg úr, gróf úr gondolatát idehozva: mi kell ahhoz, hogy egy válságos időszakban hazánk mégis felvirágozzon? Tekintsük az oktatás ügyét hadügynek, költsük GDP-arányosan ne a 6, hanem a 8 százalékát az oktatásra! Valósuljon meg az, ami Mária Terézia magyar királynő  aki halálának nemrég volt az évfordulója  idejében a Ratio Educationis után megvalósult, hogy szolgálati lakás járt, és az akkori idők bérviszonyaihoz képest nagyon kiemelkedő fizetés a tanároknak. Csak ennyi kellene tulajdonképpen. A leszakadó régiókban kiemelt bérezés kell az oda tanítani elmenni hajlandó kollégáknak.

Felül kell vizsgálni, hogy melyek azok az iskolák, amelyek a helyi közösségek fenntartásába is visszakerülhetnek, de természetesen megfelelő támogatás kell, különösen a kisebb településen lévő iskoláknak ahhoz, hogy ez az iskolarendszer fenntartható is maradjon.

(8.50)

Azt gondolom, hogy nagyon fontos az is, hogy a tudásközpontoknak, a magyar egyetemi világnak visszaadjuk az autonómiájukat. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy hajtsák végre az Alkotmánybíróság határozatát arról, hogy állítsák vissza a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának autonómiáját, mert csak ezek a lépések, ezek a sürgető lépések azok, amelyek kapcsán aztán ebben a válságos helyzetben valóban minden magyar polgár ki tud majd kászálódni ebből a nehéz helyzetből. Tegyék meg sürgősen ezeket a lépéseket, ez a nemzeti érdek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage