MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megpróbálok végighaladni azokon a témákon, amelyeket ön érintett.

Érintette a választást. Nem gondoltam, hogy erről ma itt szót fogunk ejteni, de ha már ön idehozta, és bennünket vádol azzal, hogy mi szavahihetetlenek vagyunk, akkor hadd hozzak ide a „Momentum best of”-ból néhány idézetet a választást megelőzően. „Lehet, hogy valaki nagyon szereti a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, de ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék.”  ezt mondta Soproni Tamás, az ön párttársa. „Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat.”  mondta szintén Soproni Tamás. „Gyurcsány Ferenc mit keres még a politikában? Már igazán eltakarodhatna a közéletből.”  mondta kicsit, sőt sokkal cifrábban Fekete-Győr András. „Az ellenzéki összefogás egy öngyilkos taktika.”  mondta szintén az önök miniszterelnök-jelöltje, már hogy előválasztási miniszterelnök-jelöltje. „A Momentum szembeköpné magát, amennyiben koalícióra lépne a Jobbikkal és az MSZP-vel.”  mondta Fekete-Győr András. Folyike még a nyál az arcukon, tisztelt képviselő úr, vagy sikerült megmosakodni?  ez a kérdésem önhöz a választással kapcsolatban. (Szabó Szabolcs és Gy. Németh Erzsébet közbeszól.)

A második pont, amit említett, a háborúval kapcsolatos és a kárpátaljai külhoni magyarokkal. Mielőtt a háborúra rátérnénk, tisztelt képviselő úr, ön ki meri a száján ejteni a kárpátaljai magyarokat?! Ön egész egyszerűen veszi a bátorságot ahhoz, hogy itt eljátssza azt, hogy aggódik a külhoni magyarokért?! Ön, a Momentum képviselője, azé a Momentumé, amelyről pontosan tudjuk, hogy szívből gyűlöli a külhoni magyarokat? Erről tanúbizonyságot tett több soron, hiszen a romániai választáson a magyar párttal szemben a román pártot támogatták, a szlovákiai választáson a magyar párttal szemben a szlovák pártot támogatták, és erre hívtak fel mindenkit. Önök tiszta szívből gyűlölik a külhoni magyarokat, mindenfajta nemzetközi hálózatok részei, ezeknek a parancsait követik, és soha, soha nem állnak a külhoni magyarok mellé, és egyébként az itthoni magyarok mellé sem.

Akkor lépjünk át a háborúra! Valóban, egy dologban igaza van, hogy ez rendkívül tragikus, sajnálatos és elszomorító, és mondom még egyszer, tragikus fejleménye az idei évnek, csak van az az aprócska különbség a kormány meg önök között, a baloldali Momentum között, hogy mi mindig békét akartunk. Mi azt mondjuk, hogy a háború egy tragédia, a békét meg kellett volna őrizni  mondtuk a háború kitörése előtt , ez sajnálatos módon nem sikerült, és azóta azt mondjuk, hogy mindent meg kell tenni a béke helyreállításáért.

Tehát mi békepártiak vagyunk, ezzel szemben önök háborúpártiak, tisztelt képviselő úr. Itt van Fekete-Győr András mondata, ami arról szól, hogy fegyvereket kell felajánlani az ukrán kormány számára, Cseh Katalin szintén azt mondja: „Segíteni kell Ukrajnának azzal, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amelyekkel a háborút tudják vívni.” Önök fegyvereket küldenének, és támogatták azt a Márki-Zay Pétert, aki egyébként képes lenne  lett volna  arra, önökkel egyetemben, hogy adott helyzetben magyar katonákat is a háborúba küldjön. Önök nemhogy megvédenék a kárpátaljai magyarokat, hanem a határokon belül élő magyar fiatalokat, férfiakat is odaküldenék a háborúba. Hát, miről beszél ön, tisztelt képviselő úr?!

Na, és akkor lépjünk tovább! Energetika, gazdaság. Mondjuk, nem könnyű energetikáról egy olyan párt képviselőjével vitatkozni, amelynek a vezetője, egykori elnöke és miniszterelnök-jelöltje mindössze olyan kapcsolatban van az energetikával, hogy az elektromos rollert a zuhanyzóban tisztítaná. Tehát nagyon nehéz önöket komolyan venni és érdemben vitatkozni, amikor mindössze ennyi közük van az energetikához, holott ennél egy kicsit súlyosabb kérdésekről van szó: az ország ellátásáról, gázellátásáról, fűtésről, a gazdaság működtetéséről, üzemanyag-ellátásról, -beszerzésről, az atomenergiáról nem is beszélve.

A helyzet az, hogy mi mindent megtettünk és megteszünk a jövőben is azért, sikeresen, hogy olyan szankciók ne lépjenek hatályba, amelyek az ország energiaellátását romba döntenék; vörös vonal számunkra olajnál, gáznál, atomenergiánál mindez. Önök támogatnák ezt, Fekete-Győr András azt is elmondta, hogy támogatnák az olajembargót. Ha önök lennének kormányon, már hónapok óta 700-800 forint lenne az üzemanyag ára (Szabó Szabolcs: Nincs benzin!  Gy. Németh Erzsébet: Nincs is üzemanyag!)  türelem, barátom, türelem! (Az elnök csenget.) , és elzárnák a gázt, tehát sem fűtés nem lenne a lakosoknak, és az ipar sem tudna működni.

És még egy mondat. Ha már önök rendkívül progresszívak és védik a demokráciát; engem meghívott egy fiatalokból álló közösség  talán diákközösség  egy vitára az önök elnökével, külpolitikát illetően, az önök elnöke nem vállalta a vitát. Ha az önök elnöke ennyire képességek nélküli és súlytalan, akkor próbáljanak valakit kiállítani! Sok sikert kívánok! (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage