NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! „Emmanuel Macron elnöknek igaza van.”  tette közzé tegnap a magyar miniszterelnök a Twitteren, ugyanis Macron elnök a következőt mondta: az orosz-ukrán háború sokkal nagyobb költségeket okoz Európának, mint az Amerikai Egyesült Államoknak, és ha túl szeretnénk élni ezt az energiaválságos állapotot itt Európában, akkor épp itt az ideje, hogy újraértékeljük a szankciókat.

Tisztelt Képviselők! Stratégiai kérdés Magyarország számára is, hogy mielőbb béke legyen a szomszédunkban, mert minél később lesz béke, annál nagyobb lesz a béke ára. A szankciós politika csak mélyíti és meghosszabbítja a háborút, ezért ez nagyon veszélyes dolog. Brüsszel teljes egészében szembemegy az európai érdekekkel, egyre mélyebben vesz részt Európa a háborúban, és egyre mélyebb az ezáltal okozott gazdasági visszaesés is. Kijelenthetjük, hogy a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát, hiszen az Oroszországra kivetett szankciók nem hozták el az ukrajnai háború végét, az európai emberek pedig szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre, sőt az idei külkereskedelmi többlete már most több mint kétszerese a tavalyinak.

Észre kellene már venni Brüsszelben, hogy a szankciós politika nem elvi, nem ideológiai kérdés, emiatt ugyanis az energiaárak az egekbe szöktek, az pedig évente 10 milliárd eurós, legalább 4000 milliárd forintos hiányt jelent a magyar gazdaságra, és pont ez a pénz az, amit se adócsökkentésre, se béremelésre nem tudunk fordítani. Ezért Magyarország sosem támogatta és sohasem fogja támogatni ezt a szankciós politikát.

(9.30)

Magyarország ugyan kiharcolta, hogy ránk ne vonatkozzon az energiaszankciós tiltás, továbbra is hozhatunk be orosz olajat, és mentességet kaptunk az olajársapka alól is; az ellátás tehát biztosított, de a szankciók árfelhajtási hatása alól nem tudjuk magunkat kivonni.

Ebben a nagyon veszélyes, rendkívül kockázatos helyzetben egyetlenegy komoly feladatunk van, hogy mindent megtegyünk azért, hogy Magyarország energiaellátása biztosítva legyen. Jelentem, Magyarország a harmadik az Európai Unió tagállamai közül a gáztározók töltöttsége alapján, több mint fél évre elegendő gáz van a hazai tárolókban. Azonban, ahogy mondtam, a háború és a szankciók inflációs hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett, és mindez egyéb termékekre, többek közt az élelmiszerárakra is kihatással van. Megállapíthatjuk, hogy ez egy szankciós infláció. Ha az Unió megszüntetné a szankciókat, akkor rögtön felére esnének vissza az árak.

Magyarország nemzeti érdeke tehát a béke és a káros brüsszeli szankciók visszavonása. Ez azonban a magyar baloldalt cseppet sem érdekli, kimondhatjuk, hogy a baloldal a nemzeti érdekkel szembemenve egyértelműen és egyre agresszívebben háború- és szankciópárti, mint ahogy hallhattuk itt nemrég Szabó Szabolcs hozzászólását, aki egyértelműen hitet tett a Momentum háborús és szankciós politikája mellett, kiálltak a háborús héják mellett.

A dollárbaloldal egyébként nem véletlenül teszi ezt, hiszen ezért nagyon komolyan megfizették és meg is fizetik őket. A politikájukban nagyon régóta nyomon követhető, hogy teljes egészében elutasítják a rezsicsökkentést, és Gyurcsányék visszatérnének oda, amit 2002-2010 között műveltek, amikor is 15-ször adtak arra lehetőséget a külföldi szolgáltatóknak, hogy emeljék a gáz és az áram árát.

Nálunk most ezzel ellentétes politika zajlik. Ebben a rendkívül erős energiaválságos helyzetben is legfőbb célunk, hogy meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentést. Orbán Viktor miniszterelnök úr úgy fogalmazott, hogy kulcskérdés, hogy jövőre minden forintot a Rezsivédelmi Alapba tegyünk azért, hogy a magyar családokat ebben a helyzetben is védeni tudjuk. A magyar kormánynak a magyar emberek biztonsága és Magyarország függetlensége az első. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage