DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Az előterjesztés komolyságához illeszkedően engedjék meg, hogy egy Besenyő Pista bácsitól vett idézettel kezdjem: „Na, mi van? Semmi?” Tisztelt Képviselőtársaim! Ennél abszurdabb előterjesztést nagyon régen lehetett olvasni, és meghallgatva önöket, csak tovább erősödött bennem ez az érzés. Azt mondják, önök, hogy jogalapról szól ez a vita, és csak ezt kell vizsgálni, és nem véletlenül egy árva mukkot nem beszélnek arról, hogy egyébként ez a javaslat miről szól.

Nézzük, mi az a borzalmas dolog, amit a magyar Országgyűlésnek szaladnia kell kivételes eljárásban elítélni. Szól a közmédia függetlenségéről. Egészen elképesztő, tényleg, tehát hajmeresztő, mit nem képzel magáról az Európai Bizottság!? Szól a sokszínű tulajdonosi struktúrák kialakításáról. Hát ez, mondjuk, a KESMA tekintetében Magyarország Kormánya, illetve a Fidesz számára nyilvánvalóan egészen elképesztő dolog lehetne. Szól az újságírók függetlenségéről és arról, hogy egyetlen újságírót se lehessen megfigyelni, lehallgatni és ez garantálva is legyen.

Konkrétan a következő pontokról szól a Bizottság javaslata. Szerkesztői függetlenség. Ez az, amivel szemben nekünk most fel kell lépnünk, a magyar parlamentnek sietnie kell fellépni. Szerkesztői függetlenség egy olyan országban  és önök tényleg rezzenéstelen arccal aggódnak itt az ország szuverenitásáért , ahol a miniszterelnök, illetve a kormány rendeletben a KESMA nevezetű szörnyszülöttet létrehozza, kivonva egyébként a magyar jogrendszer hatálya alól is, a magyar parlament által meghozott döntések hatálya alól is, hogy azt versenyjogilag bárki vizsgálhassa, hogy hogy a fészkes fenében lehet 112 médiatermék egyetlen kézben Magyarországon!

Ez nem zavarja önöket, ugye?! Itt nincsenek jogállami, szubszidiaritási vagy bármilyen más aggályaik ezzel kapcsolatban önöknek? És igen, ez az uniós rendelet, ez a KESMA végét jelentené, mert egyetlenegy európai ország sem engedhetné meg magának, egyetlenegy kormány sem, és egyetlenegy oligarchabrigád sem, hogy felvásárolja és kézzel irányítsa a magyar sajtó nagy részét vagy bármelyik tagállam nagy részét. Tényleg vérre menő kérdés önöknek, csak nem azért, amiről beszélnek.

Ilyen a megfigyelési kérdés, a Pegasus-botrányra reagál nyilván a javaslat. Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napig se a Honvédelmi, se a Nemzetbiztonsági Bizottságban, se itt a plenáris ülésen épkézláb választ nem kaptunk arra, hogy mit keresett a Pegasus-kémszoftver magyar újságírók, független emberek, volt kormánytanácsadók, meg még a Jóisten tudja, kinek a telefonján. A mai napig egyetlenegy válasz nem volt. Addig jutottunk el, hogy Kósa Lajos egy szokásos bizottsági ülés utáni nekifutásában véletlenül elkotyogta, hogy igen, ezt a szoftvert a magyar kormány beszerezte, és egyébként csak azért nem lett büntetőjogi következménye ennek  talán emlékeznek rá , mert kiderült, hogy így sem mondott igazat Kósa Lajos; már legalábbis abban nem, hogy konkrétan melyik szervezet is vásárolta meg.

Itt jön a legdurvább része ennek a javaslatnak, képviselőtársaim, ami miatt itt láthatjuk az asztalon ezt a javaslatot. Független közmédia. Úristen! Hát, ez kizárt dolog, hát, ez Magyarországon soha nem lehet, hát hogyan lehetne?! A közmédia vezetőjét nyitott, átlátható, nondiszkriminatív módon kéne kiválasztani, folyamatosan vizsgálnák, hogy egy hazuggyár, egy egypárti, a régi komcsi időket idéző agitprop televízió működnee például Magyarországon, mint ami most van, közpénzek százmilliárdjaiból, és ha így lenne, márpedig így van, akkor ezzel szemben az Európai Bizottság, illetve ez az európai médiatanács felléphetne. Hát, vége lenne a Fidesz óriási támogatottságának, ha nem tudnák naponta százszor kihazudni az emberek szemét a televízión keresztül.

Médiapluralizmus, ez a következő, elég hülye szó, de arról szól, amiről az előbb beszéltem. Hogy nem lehetséges az, hogy valakik, miután a média, és ezt Orbán Viktor és a Fidesz elég korán elég jól felismerte, gyakorlatilag a legújabb és szinte legerősebb hatalmi ág az Országgyűlés, a kormány és a független intézmények mellett, nem lehet valakinek vagy valakiknek a kizárólagos birtokában. És az a KESMA, amit az előbb elmondtam önöknek a 112 médiumával, a külön kormánydöntés, a jogszabályok alól kivett médiabirodalom márpedig teljesen nyilvánvalóan ezzel szembemegy. És ha már médiapluralizmus vagy épp a szerkesztőségek függetlensége, ugye, senki nem gondolja, ennek az a lényege, hogy a szerkesztőségek a tulajdonosoktól függetlenül hozhatják meg döntéseiket, hogy amikor minden megyei napilapban szó szerint, betűre ugyanazok a cikkek jelennek meg, ugyanazzal a fényképpel, éppen Orbán Viktor aznap mit csinált, akkor bárki elhiszi ma Magyarországon, hogy ezek a szerkesztőségek függetlenül működnek? Teszem hozzá, hogy nézzük a megyei lapokat, már szerkesztőségek sem nagyon vannak, Budapestről irányítják az egészet úgy, ahogy van.

És itt van az utolsó pont, ami szintén nyilvánvalóan nagyon komoly csapás lenne a Fidesz mai propagandagépezetére, a médiaviszonyok folyamatos manipulálására, és egyébként megalapozza többek között Rogán Antal teljhatalmát. Ez pedig a kormányzati hirdetések ügye, ami szintén része ennek a javaslatnak, amelyik azt mondaná, valami elképesztő, elfogadhatatlan módon önök szerint, hogy objektíve, átlátható módon, tisztességesen, mindenki számára vizsgálható módon és ellenőrizhető módon lehetne csak elkölteni a közpénzeket a médiumokban, akár a televíziókban, internetes portálokon, Facebookon, hirdetésben, bármi másra.

(10.30)

Ez szintén egy olyan pont, ami derékba törné azt a propagandagépezetet és azt az Európai Uniót, egyébként a magyar jogszabályokat, a jogállamiságot teljesen felülíró rendszert, amit ma önök működtetnek. Pontosan tudják! Hiszen a fideszes képviselőtársunk az előterjesztői expozéjában azt mondta  muszáj volt leülnöm, amikor ezt meghallottam , hogy durva beavatkozás lenne a magyar piaci viszonyokba a kormányzati hirdetésekkel kapcsolatos része a javaslatnak. A magyar piaci viszonyokba? Hát, itt árulja el ön, képviselőtársam, hogy önök a piaci viszonyokat manipulálják a közpénzzel! Ez teljesen egyértelmű egyébként mindenki számára. Most gondoljon bele, ez a javaslat arról szólna, hogy amelyik médiumot, amelyik médiaterméket a legtöbben nézik, a legtöbben hallgatják vagy fogyasztják az interneten, na, bizony ennek nagyságrendjében kellene nekik adni a kormányzati hirdetéseket. Hiszen ezek a hirdetések nem arról szólnak, hogy haveri médiumokat finanszírozzunk akkor is, ha 200 ember nézi, és ott őrjöngenek rajta, meg járatnak le embereket, mert ilyenből azért van elég, hanem, mondjuk, azoknak a médiumoknak is adni kell, amelyeknek szinte semmi nem jut, de mégis rengeteg nézőjük, olvasójuk vagy hírfogyasztójuk van, mert olyan minőségű terméket állítanak elő, még akkor is, ha nem kormánypártiak.

De akkor végezetül térjünk rá a jogalapra. Szerintem elképesztően bájos, amikor a fideszes képviselők a szubszidiaritás szót újrafelfedezik maguknak, és aggódnak azért. Ez is egy elég hülye szó, ez arról szól, hogy a döntéseket ott kell meghozni, azon a szinten, ahol egyébként a leghatékonyabb, meg az emberekhez minél közelebbi módon. És önök most ezt azért mondják, hogy itt a magyar parlament meg a magyar kormány hozhasson meg minden döntést, ne az Unió.

De mondják már meg nekem, hol volt ez az elképesztő elkötelezettségük a szubszidiaritás elve mellett, amikor elvették a magyar önkormányzatok adóbevételeit?! Akkor miért nem aggódtak itt, amikor megnyomták azt a nyamvadt gombot itt a parlamentben önök személy szerint is? Miért nem aggódtak a szubszidiaritásért, amikor elvették az iskolákat a településektől, elvették a kórházakat a településektől? Most veszik el a vízműveket, már elvették a szemétszállítást, az összes olyan közszolgáltatást, amit a magyar önkormányzatok ott helyben, a lehető legjobb tudásuk szerint, az ott élő polgárokkal együttműködve, egyeztetve csináltak, hogy, mondjuk, egy közösség beleszólhatott, hogy az iskola igazgatója ki legyen, vagy hogy milyen módon folyjon ott az oktatás. Akkor nem aggódtak ennyire ezekért az alapelvekért. Nem, természetesen nem, hiszen ez is csak egy álságos hazugság az önök részéről.

És ahogy képviselőtársam is mondta, az egész javaslatuk nem szól másról, mint hogy megérezték a szelét annak, hogy ha ez a rendelet elfogadásra kerül az Európai Unióban, és valóban akkor ez közvetlenül hatályosul Magyarországon is, vége van ennek a médiabirodalomnak, vége van a propagandavilágnak, vége van a magyar emberek milliói manipulálásának, és akkor vége van a Fidesz rendszerének is. Ezt jól érzékelik.

Úgyhogy természetesen ezt a javaslatot semmilyen módon nem támogatjuk. Annak pedig nagyon szurkolunk, hogy legyen Európában a magyar médiahatóság által is küldött magyar delegált részvételével egy olyan médiahatóság, amelyik ezeket a disznóságokat, anomáliákat akár a saját hazánkban is helyre tudja tenni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage