FEKETE-GYŐR ANDRÁS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársak! Önök továbbra sem szeretik a sajtót. A propagandát imádják, az a kedvencük, de a sajtót utálják. Egy olyan épületben tanácskozunk most, ahonnan önök kitiltották a folyosókról az újságírókat. A korszakváltás után természetesen mi vissza fogjuk őket hívni, vissza fogjuk őket engedni a Parlament folyosóira, hogy mindenkitől kérdezhessenek azt, amit akarnak.

Ezt a vitát egy olyan épületben tartjuk, amit a közmédia, a mi pénzünkből finanszírozott közmédia közvetít, és amelyből egyébként a választási kampányban minden ellenzéki politikust önök kitiltottak. A választási kampányban! A korszakváltás után egy olyan közmédiát fogunk építeni, amely minden oldalt meg fog hívni; amelyben párbeszéd lesz, viták lesznek, tényalapú, független és pártatlan köztájékoztatás. Ez lesz a korszakváltás után.

De amit én nem értek: önök azt hitték, hogy az Európai Unió vezetői és polgárai nem látják azt, hogy önök utálják a sajtót, és imádják a propagandát? Ha Orbán Viktor fake news felkiáltással, nyilatkozat nélkül elhessegeti a független sajtó munkatársait, akkor ennek nem megy híre a világban, nem megy híre Európában? Tisztelt fideszes Hölgyek és Urak! Mára az EU-ban mindent tudnak önökről. Tudják, hogyan lett eurómilliárdos Mészáros Lőrincből  egyébként EU-s pénzből és magyar pénzből , tudják, hogy miből épült fel előbb a Simicska-birodalom, majd utána a KESMA, és tudják, hogy milyen politikai klímát teremtettek önök itthon bombás plakátokkal meg Putyinnak pitizve. És ezt már nem akarják az európaiak a pénzükből finanszírozni. Tehát az van, hogy idejutottunk, ezt már nem akarják fizetni.

És minden mindennel összefügg. Tehát az a 3000 milliárd forint, amiről beszéltünk mi is a bizottsági ülésen sokat, amit most nem akarnak ideadni a magyar kormánynak, és ezért a magyar emberektől vették önök el, az ezért is van. Azért is van, mert önök utálják a sajtót, és imádják a propagandát.

Az Európai Bizottság 2022. szeptember 16-án terjesztette elő az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabályt. Ugye, erről vitatkozunk most. A rendelettervezet az európai demokráciáról szóló cselekvési tervre épül  európai demokráciáról, még egyszer hangsúlyozom , amelyben az Európai Bizottság számos intézkedést javasolt a demokratikus részvétel előmozdítása, a dezinformáció elleni küzdelem, valamint a szabad és független média támogatása érdekében. Ezek magyar érdekek, pontosan ezek azok a nemzeti érdekek, amelyekről az új politikai generáció is folyamatosan beszél. Ugyanakkor ezek a kifejezések idegenül csenghetnek a fideszes füleknek, de ha szeretnének önök uniós forrásokhoz jutni, akkor érdemes megszokniuk ezeket a kifejezéseket.

Vegyük át picit, hogy a rendelettervezet mit szeretne. Először is: az EU-n belüli médiapluralizmus és függetlenség védelmét célozza, különösen a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozással és a médiaszereplőknek például Pegasus-szoftveren keresztüli megfigyelésével szembeni biztosítékokkal. Aztán hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, bár ez sajnos ebben a rendszerben is adott, valamint a médiatulajdon és az állami hirdetések elosztásának átláthatóságára. Aztán foglalkozik a médiakoncentráció kérdésével  ugye, KESMA , és előirányoz egy új, a nemzeti médiahatóságok képviselőiből álló független, médiaszolgáltatásokat felügyelő európai testületet is.

Mindehhez önök számtalan kifogást intéztek. Vitatják az uniós rendelettervezet jogalapját is. Aggódnak amiatt, hogy a rendelettervezet nem biztosítja a szubszidiaritás elvének megfelelő mozgásteret a nemzeti döntéshozatal számára. A belső piac kialakulása kapcsán felpanaszolják a nemzeti nyelvek sokfélesége által okozott nehézségeket. Az utóbbi kapcsán azért megkérdezném önöket, hogy ez még ugyanaz a párt, amelyik a köztévében oroszul és kínaiul is felolvastatja a híreket? Mert ez az önök által fizetett propagandatévében így van. A szubszidiaritást illetően pedig ez ugyanaz a párt, amelyik elvette az iskolákat, a kórházakat és az adóbevételeket a magyar önkormányzatoktól? Pedig a szubszidiaritás pont arról szól, hogy ezek az intézmények, ezek a lehetőségek ott legyenek, a legközelebb a magyar emberekhez. Ilyenkor nem fontos önöknek, hogy az emberekhez közel szülessenek meg a döntések?

Aztán kiemelten foglalkozik a rendelettervezet az állami hirdetések kérdésével is. Megállapításuk szerint torzítja a belső piacot az állami hirdetések, azaz a reklámcélokra felhasznált közpénzek átláthatatlan és tisztességtelen elosztása is, amelyeket potenciálisan az inkumbens nemzeti szolgáltatóknak lehet juttatni, vagy bizonyos kormánybarát nézeteket képviselő médiaorgánumok előnyben részesítésére és rejtett támogatására lehet felhasználni. Csak egy példa: a TV2 az RTL Klubbal szemben közel tízszer annyi állami hirdetési pénzt kapott, mint a TV2 (sic!), miközben az RTL Klubot több ember nézi, mint a TV2-t.

(10.40)

Szerintünk ez nincs jól. Korszakváltás után, amit be fogunk vezetni, az a fogyasztóarányos, tehát az olvasó-, a hallgató- és a nézőszámmal arányos állami támogatási hirdetési politika. Ez az, amit be fogunk vezetni a korszakváltás után.

Vitatják azt is, hogy a sajtó esetében valóban határokon átnyúló szolgáltatásokról vane szó. Önök, akiknek a megbízottjai évek óta a környező országok médiájának letarolásán dolgoznak! Önök, akik külön londoni kamu hírügynökséget hoznak létre! És mondják ezt nekünk, annak a generációnak, amelynek a médiatartalmait a legkülönbözőbb országokból és a legkülönbözőbb nyelveken a legkülönbözőbb platformokon fogyasztjuk?!

A jogalkotási javaslatot egy ajánlás kíséri, amely meghatározza a médiavállalatok számára a szerkesztői függetlenség előmozdítását célzó önkéntes bevált gyakorlatok jegyzékét, valamint a médiavállalatoknak és a tagállamoknak szóló, a média tulajdonviszonyai átláthatóságának növelését célzó ajánlásokat. És itt hadd álljak meg egy kicsit! Hadd mondjak pár szót a generációm nevében is! Mi, fiatal felnőttek, egy folyamatosan romló minőségű és egyre kevésbé szabad magyar sajtón keresztül vagyunk kénytelenek megtudni, hogy mi történik a világban, és mi történik Magyarországon. Önök pedig tudatosan igyekeznek lenevelni a mai magyar társadalmat a sokszínűség iránti igényről, és egyben normalizálni akarják a függő propagandát a valódi, szabad újságírás helyett.

Mindez pedig úgy kapcsolódik az én generációmhoz, hogy az elmúlt 10-12 évben volt alkalmam megfigyelni, amint velem egyidős fiúk, lányok életük első munkahelyeként fideszes propagandalapoknál, kampánytévéknél kezdtek el dolgozni, és az önök emberei azt tanítják nekik, hogy ez az újságírás, hogy az újságírás az, hogy mindenki hazudik, nincs igazság, nincsenek tények, nincsenek adatok, csak az egyik vagy a másik propagandája van. Önök ezt tanítják az én generációmnak a PestiSrácoknál, a Hír TV-nél, a TV2-nél, és még lehetne sorolni, és a közmédiánál is, és ez a legszomorúbb. Sok okból lenne helyes elfogadni az európai javaslatot, de személyesen azért tartom fontosnak, hogy megmentsünk egy generációt a rájuk kényszerített, a rájuk erőltetett hazugságoktól.

Általában pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy a páva elpusztult, nem táncol már. Agyoncsapta egy bombás óriásplakát. Elbukott az Orbán-rendszer 12 éve folytatott stratégiája, az EU nem fogja finanszírozni az önök propagandáját. De ami ennél sokkal nagyobb probléma, hogy már nem finanszíroz 3000 milliárd forint értékben semmi mást sem. Ez a probléma! Ha el akarják fogadni az EU pénzét, akkor el kell fogadni az EU szabályait is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage