DR. BRENNER KOLOMAN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Szeretném egy személyes emlékkel kezdeni a vezérszónoki felszólalásomat. Azokban az években, amikor megszabadultunk a kommunista egypártrendszertől, felvirágzott a hazai sajtó is. Életem első munkahelye a Kisalföld soproni szerkesztősége volt. Ez egy olyan megyei napilap volt akkoriban, amelyet Győr-Sopron megyében gyakorlatilag mindenki olvasott, és ráadásul helyi rádiók, helyi lapok is indultak, tehát volt egyfajta olyan felbuzdulás, hogy nemcsak a közélet indul el egy jó polgári demokrácia irányába az első szabadon megválasztott magyar kormány vezetésével, Antall József miniszterelnök úr vezetésével, hanem a médiaviszonyok is elindulnak egy a kommunista egypártrendszer utáni szabad és egy olyan európai fejlődésbe, ami a mi véleményünk szerint alapvető feltétele egy kiegyensúlyozott polgári demokráciának.

Hiszen egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában a polgárok a véleményüket, többek között a politikai véleményüket is annak alapján alakíthatják ki, hogy valós és olyan információkhoz jutnak, aminek alapján jól megfontolt, felelős magyar polgárok felelős döntést tudnak hozni.

És akkor induljunk abból ki, hogy nagyon sokszor fideszes képviselőtársaim el szokták azt mondani, hogy igen, de mondjuk, Németországban is milyen a közmédia; igen, hogy Nyugaton pedig balliberális méditúlsúly van, és így tovább. Azzal semmilyen formában nem vitatkoznék, hogy vannak ilyen jelek, mondjuk, a német közmédiában, melyet relatíve jól ismerek. Ugyanakkor azt gondolom, az is tény, hogy nincs értéksemleges újságírás. Ezt az illúziót, mivel első munkahelyemen újságíróként dolgoztam, mielőtt aztán az egyetemi oktatói pályára léptem, én azt pontosan tudom, hogy igenis vannak szerkesztői alapelvek, és van egy tulajdonos, akinek van egy értékrendje. Ez rendben van. Az nincs rendben, amit viszont az elmúlt 12 évben a fideszes egypárti túlhatalom művelt hazánk médiaviszonyaival. Na, az nagyon nincs rendben. Az nagyon nincs rendben!

Hiszen nézzük meg, hogy mi történt itt! Egyszer van egy olyan közmédiánk, amelynek az élén egy a független magyar bíróság által elítélt hírhamisító van. Hírhamisító vezeti a magyar közmédiát bírósági ítélettel elítélve! Április 3-áig ismételten az ellenzéki politikusok nem jelenhettek meg  ó, pardon, öt percre igen  a közmédiában. Majd április 4-étől önök azért, mert kezd kínossá válni ez a helyzet a többi európai nemzet szemében, elkezdtek minket bombázni meghívásokkal, érdekes módon, azért, hogy államtitkár urak, hölgyek felállhassanak és elmondják, hogy mi nem megyünk be. Itt is tisztelettel szeretném jelezni, hogy a mi konzervatív politikai közösségünk politikusai elmennek. Folyamatosan elmennek, természetesen nem mindennap, amikor meghívást kapunk, de mi elmegyünk, és ezután is el fogunk menni, annak ellenére, hogy a szerkesztőségi elveket, mondjuk úgy, hogy a közmédiában nem tartják be, és hogy a műsor előtt és után milyen fideszes véleményformálók mondják el a véleményüket arról a maguk propagandaműhelyeinek megfelelően, amit mi mondtunk  ez egy másik lapra tartozik.

Másrészt azt is szeretném jelezni, hogy ez a fajta torz médiahelyzet, amelyet valóban a KESMA is jelent, és itt azért azt is el szeretném önöknek mondani, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként és az Európa Tanács Kulturális, Oktatási és Médiabizottságának a tagjaként hosszú évek óta nagyon sok olyan, a 46 tagállamra kiterjedő, jó szakértők által megírt jelentést tárgyaltunk, amelyben hazánk sajnos mindig negatív példaként szerepelt, és a fideszes képviselők az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében ott tartanak jelenleg, hogy általában Törökország és Azerbajdzsán képviselőivel szavaznak együtt.

Tehát mindenki szembejön az autópályán; mert mindenki látja, hogy az a fajta médiakoncentráció, amit a KESMA jelent, alapvetően befolyásolja a politikai választásokat. Ezt az EBESZ már 2018-ban is megállapította, majd most ismét megállapította 2022-ben is.

Az, hogy jómagam a Kisalföld című újságban  2018 óta vagyok képviselő, egy ideig az Országgyűlés alelnöke is voltam, most jelenleg az Országgyűlés Külügyi Bizottságának egyetlen ellenzéki alelnökeként  soha nem jelenhetek meg, mert önök, önök, akik itt ülnek, tiltólistára helyeztek engem és az összes többi ellenzéki politikust az összes regionális napilapban; hogy rólunk csak a hazugságot írhatják le, amit az önök propagandaminisztériuma állít elő, az szégyen és gyalázat! És önök beszélnek szubszidiaritásról?! Most komolyan! Tehát ez olyan szintű cinizmus, ami megmutatja az önök rendszerének lelketlenségét. Önöket kizárólag a saját hatalmuk érdekli.

Itt is le szeretném szögezni a Jobbik nevében, hogy mi felelős konzervatív pártként elutasítjuk a szélsőségeket az Európai Unióval szemben. Nem hiszünk sem az európai egyesült unióban, de nem hiszünk abban sem, amit önök művelnek, hogy a jelenlegi európai uniós integrációt vissza akarják fordítani. Hiszen a tisztelt Ház nem is olyan régen tárgyalta az önök javaslatát arról, hogy az Európai Parlamentet már ne az európai polgárok válasszák meg, hanem delegáljuk.

(10.50)

Tehát gyakorlatilag önök visszafordítanák az idő kerekét. Ez veszélyes!

A mi véleményünk szélsőségektől mentes. Azt gondoljuk, hogy vannak európai értékek, a sajtó- és médiaszabadság egy alapvető konzervatív európai érték. Azt gondoljuk, hogy a nemzeti érdeket akkor tudja hazánk a legjobban érvényesíteni, ha jó szövetségeket keres az európai nemzetekben, és nem ellenségeket gyártunk a magyar Országgyűlésben, ahogy ez a javaslat is teszi, és majd holnap is a német Bundestaggal és a holland képviselő-testülettel szembeni fideszes javaslat teszi. Hát, ez nem a nemzeti érdek, tisztelt fideszes képviselőtársaim, ez abszolút ellene mond a nemzeti érdeknek, mint ahogy az is, és ezt mint a Külügyi Bizottság alelnöke mondom, aki rendszeresen részt veszek azokon az üléseken, amelyeket az Európai Parlament Külügyi Bizottsága és a 27 tagállam külügyi bizottságainak vezetői tartanak. (Sic!) Tehát önök a nemzeti érdekkel szemben mennek akkor, hogyha folytatják ezt az egypárti túlhatalmat kiépítő rendszert, és nem hajlandóak visszaállítani a kiegyensúlyozott polgári demokráciát.

Nagyon-nagyon fontos lenne az, hogy végre belássák, hogy a KESMA és a jelenlegi közmédia helyzete így, ebben a formában fenntarthatatlan. A Médiatanácsba kötelességük lenne azonnal beengedni az ellenzék képviselőit. Itt is újra el kell mondanom ceterum censeo, és közelről néztem meg a Médiatanács tagjait megválasztó ad hoc bizottság ellenzéki alelnökeként, hogy önök akkor sem voltak hajlandóak akár csak egyetlenegy ellenzéki delegáltat megválasztani a Méditanácsba, amikor mi, még az öt ellenzéki frakció annak idején a korábbi ciklusban megegyeztünk egyetlenegy személyben, mi egymás között. Bár azt tartottuk volna fairnek, ha az ötfős Médiatanácsban a három fideszes mellé két ellenzéki szakértő lenne delegálva, de még abban is meg tudtunk egyezni egymás között, az öt ellenzéki frakció, mert mi felelősen politizálunk önökkel ellentétben, ha egyetlenegy tagot megválasztanak, akkor máris most azt lehetne mutatni, mondjuk, az Európai Unió felé, hogy igen, tessék parancsolni, ott az ellenzéki képviselő a Médiatanácsban.

Ezért is szeretném nagyon üdvözölni az európai rendeletnek azt a részét, amely létrehozza végre azt az európai felügyelőtestületet, amely el fog járni ebben az ügyben is, egészen addig, amíg reményeim szerint nálunk is bekövetkezik az a változás, amiről az előbb beszéltem.

A mi pártunk nagyon régóta szorgalmazta azt, hogy legyen egy európai közmédia, amely az európai nyelveken kiegyensúlyozottan tájékoztatja az európai polgárokat, hiszen látnivalóan a XXI. században ez egy nagyon fontos célja lenne az európai integrációnak, hiszen akkor tudnak az európai nemzetek jó szövetségben együtt dolgozni, hogyha az egyes államok polgárai minél többet tudnak a másikról.

Én azt gondolom, és itt akkor a régiókról is szeretnék szót ejteni, nagyon fontos lenne a médiaszolgáltatások regionalizálása is, hiszen ekkor lehetne például a többnyelvűséget jobban megjeleníteni, a különböző nemzetiségek ügyét megjeleníteni, mert igen, kedves fideszes képviselőtársaim, a nemzeti kisebbségek, na, az is egy európai konzervatív érték. Na, ezzel szemben megy az önök jelenlegi javaslata.

Én azt gondolom, hogy itt ráadásul az, hogy tényleg milyen médiaviszonyok alakultak ki akkor, amikor az összes megyei napilapban megjelenik ugyanaz a vezércikk egyenszöveggel, ugyanazzal az Orbán Viktor miniszterelnök úrról készült fotóval, ne haragudjanak, kedves képviselőtársaim…  én a kommunista egypártrendszerben nőttem fel a ’80-as években, már a kommunista egypártrendszerben is szégyellhették volna magukat, hogyha ezt megteszik. Önök ezt megtették! És utána ide mernek jönni a magyar Országgyűlés épületébe, és azt mondják, hogy szubszidiaritás?! Na, ne nevettessék már ki magukat! Komolyan mondom, ezt senki nem hiszi el önöknek már európai szinten.

Ahhoz, hogy hazánk végre visszataláljon arra a kiegyensúlyozott útra, amiről én beszéltem…  és még egyszer mondom, sem az európai egyesült államokban mi nem hiszünk felelős konzervatív pártként, sem az önök Európa-ellenes politikájában nem hiszünk; mert abban hiszünk, hogy az Európai Unió jelenlegi formája nem jó, meg kell reformálni, de azt csak úgy lehet, hogyha jó szövetségi viszonyban vagyunk a többi európai nemzettel, különös tekintettel a régióval, a visegrádi országokkal, és így tovább. Most önök a külpolitikájukban és a belpolitikájukban a nemzeti érdeket elárulva ezektől a nagyon fontos érdekérvényesítési mechanizmusoktól elzárták hazánkat az önök felelőtlen politikájával. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon komoly felelőssége önöknek.

Ráadásul egy ilyen kiemelt gazdasági és szociális válságban, amelyről Matolcsy György jegybankelnök tegnap elmondta a Fidesz őszödi beszédét és beismerő vallomását, hogy le lehet venni lassan a CD-ből az államtitkárok részéről a „szankciós infláció” kifejezést és a többi badarságot, amit az önök propagandája állít, nem, egy ilyen nagyon nehéz helyzetben igenis nagyon komoly olyan lépésekre lenne szükség, ami visszaállítja a kiegyensúlyozott polgári demokrácia médiaviszonyait, és egyáltalán az egész közhatalmi rendszerben visszataláljunk arra az útra, amiben mi hiszünk, mert mi Konrad Adenauerben, de Gasperiben és Schumanban, az Európai Unió keresztény és konzervatív alapító atyjaiban hiszünk és az ő elképzelésükben, nem pedig abban, amit önök próbálnak most ránk erőltetni.

Nekünk a jog uralma a kiegyensúlyozott polgári demokrácia, amelynek egyik alapvető feltétele a kiegyensúlyozott médiaviszonyok, az igazságszolgáltatás függetlensége többek között, ez biztosítja ugyanis a mi véleményünk szerint a szociális piacgazdaság normális működését, és ez biztosítja a XXI. században a magyar polgárok jólétét és szabadságát. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Momentum és a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage