DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony, nem kívánom kihasználni. A tárgyalt törvényjavaslat a közadatokat érinti. Ezeknek a közadatoknak piaci értéke van, és ha ezek az adatok hozzáférhetőek, feldolgozhatóak, akkor az új termékeket hozhat létre, amelyeknek versenyképesség-növelő és gazdaságélénkítő lehetősége, képessége van.

A módosítás alapja egyébként egy uniós irányelv, amely ingyenessé teszi az úgynevezett nagy értékű adatkészletekhez való hozzáférést. Idetartoznak a térinformatikai, földmegfigyelési, környezeti, meteorológiai, statisztikai és mobilitási közadatok is. Az irányelv szélesíti az újrahasznosítható közadatok körét is. Ezek körébe innentől kezdve bele kell érteni a köztulajdonban lévő vízügyi, energiaipari, közlekedési, postai ágazat terén működő vállalkozások adatait is.

Az irányelvet egyébként 2021 júliusáig kellett volna átültetni, de az Európai Bizottság nem ültette át azokat a végrehajtási jogi aktusokat, amelyek a részletes szabályokat tartalmazzák. Ezzel együtt ez a javaslat ezt orvosolja, és szolgálja azt is, hogy az egyre nagyobb nagyságrendben rendelkezésre álló közadatok jól szolgálják a magyar gazdaság működését. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage