DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Csak igen röviden szeretnék hozzászólni ehhez a törvényhez. Az LMP-frakció támogatni tudja. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a törvény rendelkezik, hogy az ingatlanok ne kerülhessenek ki az eredeti hasznosítási kötelezettség alól. Nyilván ez egy nagyon fontos lépés.

Amiért igazából szót kértem e javaslat kapcsán, az egy olyan jelenség, amivel kapcsolatban szeretném az együttműködését kérni vagy talán a nagyobb figyelmét a kormánynak. Nagyon sok esetben látok olyan egyházi tulajdonú ingatlant, ami csodálatos történelmi emlék, és láthatóan nagyon-nagyon rossz állapotban van. Több esetben próbáltam egyébként nemcsak egyházi, hanem állami műemlék épületek esetében is megkeresni közvetlenül a fenntartót, a tulajdonost, próbálni információt gyűjteni, hogy milyen módon lehet ezeknek az állagát feljavítani, milyen módon lehetne lépéseket tenni annak érdekében, hogy ne vesszenek el esetleg értékes műemlék épületek. De hogy mi lehet az oka, hogy néhány esetben, egyházi tulajdonban lévő épületek esetében nagyon nehéz információhoz jutni, közvetlenül nem igazán kapok érdemi választ, mondjuk, egyházmegyéktől. Adott esetben egy-egy ott dolgozó építész jelzi, hogy valóban látják a problémákat, de hogy lehete emögött finanszírozási probléma, esetleg olyan jellegű jogszabályi probléma, ami korlátozza esetleg a műemléki felújítás különböző elvárásaival ezeket a lépéseket…

Azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne, hogy gyakorlatilag függetlenül attól, hogy állami, egyházi vagy éppen magánkézben van egy ilyen műemlék épület, ami része az épített kulturális örökségünknek, ezeket ne veszítsük el, és ezek állapotfenntartásáért, -javításáért, -megóvásáért közösen lépéseket lehessen tenni. Vane ezzel kapcsolatban tapasztalata a kormánynak, hogy esetleg nehezebb az egyházi fenntartásban lévő ilyen műemlék épületeknek a megóvása? Nagyon köszönöm előre is, ha esetleg erre röviden tud válaszolni államtitkár úr. Köszönöm, elnök asszony.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage