SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Frakcióvezető úrnak szeretném jelezni a következőt: egyrészt az elmúlt tíz évben több mint 3500 templomot újítottunk fel egyházainkkal közösen szerte a Kárpát-medencében, több száz iskolát, több száz egyházi intézményt. Nem győzzük nyilván egyszerre az összes felújítást. Valószínűleg ezért is lehet az, amit ön kérdezett, hogy miért nem történt meg. Nyilván a mostani gazdasági helyzet ezeket a felújításokat egy ideig le fogja lassítani, de ha olyat jelez felém, amiben esetleg tudunk segíteni, nagyon szívesen. Ígéretet most semmire nem tudunk tenni, de előbb-utóbb mindenre sor kerül. Valóban közös érték, közös gondolkodás, illetve a múltban őseinknek a csodálatos építészeti, gondolatbeli megjelenését meg kell óvnunk nekünk, és amit lehet, meg is teszünk.

Mindamellett pedig ez a törvény valóban arra ad lehetőséget…  volt nem túl sok, de azért jó néhány olyan egyházi épület, amelyet adott esetben most is szakrális módon használnak az egyházak, volt olyan is, amit nem használnak arra, de nem az egyházak, hanem valamilyen oknál fogva még a régi államosítás, téeszesítés vagy a régi jogrendszer alapján, amikor kegyúri rendszer volt, megmaradt valamelyik önkormányzatnál vagy más tulajdonban, most ezeket is tudtuk rendezni ebben a törvényben.

(Az elnöki széket dr. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Köszönöm szépen az önök támogató hozzáállását. Tényleg már csak költői kérdésként tenném fel én is ön felé, hallva itt a vitában leginkább a DK és a Momentum hozzáállását ehhez a törvényhez, hogy ha véletlenül, mondjuk, együtt kormányoztak volna, mindezeket a témákat hogy oldották volna meg egymás közt, hiszen azt kell mondanom, hogy mind a Jobbiknak, mind pedig önöknek a hozzáállása ebben a vitában támogató volt, miközben a szélsőradikális vagy baloldali pártok, akiket említettem, teljesen nekimentek az egyházaknak és ennek a törvénynek is.

Tehát köszönöm szépen mindazoknak, akik ezt támogatják és segítik. Olyan dolgot teszünk meg, amely az ön által felvetett értékek védelmében is szól, ráadásul a nemzeti emlékhelyek törvénybe való behozatalával még inkább védjük azt, ami magyar, ami nemzeti, ami ezt a hazát szolgálja, és nem akarjuk azt, hogy bárki más rossz szándékkal vagy az ő szándékukat fölerősítve elvigye ebből az országból. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage