DR. FAZEKAS SÁNDOR, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. de-cember 1-jén tartott ülésén megtárgyalta az egyes gazdasági tárgyú törvények, valamint egyes vagyongazdálkodást és postaügyet érintő törvények módosításáról szóló T/1842. számú törvényjavaslatot.

(12.00)

Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 22 igen szavazattal, 10 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja a gazdaságfejlesztési miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó, valamint egyéb törvényeknek az állami vagyongazdálkodást és a gazdasági jogi szabályozást érintő, jogalkalmazást segítő módosítása.

A javaslat összesen 14 törvény módosítására vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket. A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2021. november 18. napján hatályba lépett módosításával a világörökségi helyszínen és védőövezetében elhelyezkedő állami és önkormányzati tulajdonú lakások meghatározott körére nézve alapított bérlői vételi jog gyakorlása kapcsán megállapított eljárási részletszabály kerül pontosításra. A postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítását tekintve látható, hogy az elsőbbségi levél lakosság által történő igénybevétele nagyon csekély, és a vonatkozó európai uniós szabályozás sem állapít meg kötelező szabályokat a belföldi viszonylatban teljesítendő átfutási időkkel kapcsolatban.

A javaslat a minőségi követelményeket az észszerű elvárási szinthez igazítja akként, hogy az elsőbbségi levélküldemények legalább 85 százalékát a korábbi feladást követő munkanap helyett a feladást követő második munkanap végéig kell kézbesíteni. Az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló 2018. évi CXXXVIII. törvény módosítása arra irányul, hogy az állami magasépítési beruházásokról szóló jogszabály rendelkezéseit a vagyongazdálkodási szabályokkal hozzuk összhangba abban az esetben, ahol ez szükséges és indokolt. A törvénymódosítás szükségességét indokolja továbbá, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítása a végéhez közeledik. A beruházással érintett vagyonelemek tulajdonjog-rendezéséhez feltétlenül szükséges a módosítás elfogadása, amely szorosan kapcsolódik a Nemzeti Atlétikai Központ beruházásának teljes körű lezárásához. Amennyiben ez év végéig megvalósulhat, akkor a beruházás lezárását nem hátráltatja tovább semmilyen rendezetlen tulajdonjogi helyzet.

Tisztelt Országgyűlés! Az elhangzottak ismeretében úgy vélem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage