NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ez a cashback-szolgáltatás, amiről Z. Kárpát Dániel képviselőtársam beszélt, azért számos nyugat-európai országban létező szolgáltatás. Itt most két alkalommal 40 ezer forint van a mostani javaslatban, az ATM-ekből, a készpénzfelvevő automatákból pedig két alkalommal összesen 150 ezer forintnyi készpénzt lehet ingyenesen, mindenféle tranzakciós díj nélkül felvenni.

Abban egyetértek önnel, hogy szerintem az az egészséges helyzet, ha a bankok harcolnak az ügyfelekért kedvezményekkel, olcsó csomagokkal, abszolút minimálisra csökkentett kezelési költségekkel és nem pedig olyan csomagokkal, amelyek ezeket a családokat sújtják. Számos lépést tettünk ebbe az irányba az elmúlt időszakban is, de ez a mostani törvényjavaslat is ezzel a korábban már előrevetített szolgáltatással ilyen módon segíti azokat az embereket, akiknél jelentősebb a készpénzfelhasználás, bár örömteli szerintem az a fejlemény, hogy immár egyharmadával meghaladja a kártyás fizetések összege a készpénzes fizetések összegét, lehetne ezt még tovább is fokozni. Az elmúlt években is számos alkalommal tárgyaltunk itt olyan törvényjavaslatot, amely a készpénzmentesség felé való haladást, illetve a különböző digitalizációs megoldásokat preferálja.

Szerintem a következő években van még tennivalónk jogszabályalkotás ügyében a fintech világ valamiféleképpeni szabályozásában, hiszen ez egy létező világ; a digitális bankolás, a különböző financiális technológiák, innovációk befolyásolják és jelen vannak az életünkben, kár ezt tagadni. Itt fontos, hogy megfelelő jogszabályi környezet legyen. Több olyan országban a nagykövetünkkel fölvettem a kapcsolatot, ahol már működik ilyenfajta jogszabályi környezet ezekre a fintech cégekre, arra az innovációs környezetre, ami helyes, ha élénk, és ha Magyarország vagy Budapest tud lenni Közép-Európában egy ilyen innovációs központ, amint számos más startupnál láthatjuk most már ezt.

Ugyanakkor szerintem fontos, hogy a törvényjavaslatban a digitalizáció irányába teszünk lépéseket, fontos, hogy erősítsük a digitális tudatosságot, most már az oktatástól kezdve a felnőtteknek, sőt az időseknek is számtalan olyan képzés áll rendelkezésre az önkormányzatoknál, ahol meg tudják tanulni a digitális eszközök, számítógépek használatát. És azért ne felejtsük el azt sem, hogy ugyancsak az Európai Bizottsággal való tárgyalások eredményeképpen a mostani törvényjavaslatban az átláthatósági eljárás idejét is csökkentjük 60 napról 45-re, illetve a bírság 20 millióról 50 millió forintra emelkedik.

Tehát újabb lépést teszünk abba az irányba, hogy mindenki betartsa a törvényeket, és ha valaki nem tartja be a törvényeket, akkor egy gyors eljárás keretében nagy büntetéseket lehet kiszabni, lehet ezeknek elrettentő hatásuk is. Ezért is örülök, hogy az átláthatósági eljárás ideje is lecsökken, és ily módon egy gyorsabb eljárásnak lehetünk majd a tanúi.

Éppen ezért mondtuk az általános vitában is, és a TAB-módosítókat is látva tudjuk mondani, hogy a KDNP-frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage