DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány célja továbbra is az, hogy megvédje a munkaalapú társadalmat, amellett olyan családbarát intézkedéseket hozzon, amelyek elősegítik Magyarország fejlődését, megalapozzák jövőnket. Az önök előtt lévő foglalkoztatásitörvény-javaslat olyan változtatásokat tartalmaz, melyek elősegítik a munka és a magánélet összehangolását, kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá teszik a munkafeltételeket a magyar munkahelyeken.

A kormány gazdaságpolitikája sikeres volt az elmúlt 12 évben, ahogy a hazai foglalkoztatáspolitikában is kimagasló eredményeket sikerült felmutatni. Mára mintegy egymillióval dolgoznak többen, mint 2010-ben, már öt hónapja 4,7 millió fő fölött van a foglalkoztatottak száma hazánkban, amire korábban még soha nem volt példa.

A foglalkoztatási ráta meghaladta a 80 százalékot, ami jóval magasabb az Unió 27 tagállamának átlagánál, holott 2010-ben még a sereghajtók között voltunk ebben a mutatóban. Az álláskeresők száma is nagyon alacsony. Az októberi a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték, ennél kedvezőbb szint kizárólag idén a nyári hónapokban volt. A munkanélküliségi ráta a legfrissebb adatok szerint továbbra is az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban, és az egyik legnagyobb csökkenést 2010 óta hazánk érte el. A kormány 11 pontos akciótervvel is cselekszik a teljes foglalkoztatás megvédéséért, a magyar családok létbiztonsága érdekében.

Az elmúlt bő egy évtizedben a magyar kormány a családpolitikában is jól látható sikereket ért el. Javultak a termelékenységi (sic!) mutatók, többek között az adókedvezmények, otthonteremtési és rezsitámogatások mellett a munka és magánélet összehangolását segítő jogi szabályozás által is támogatottan. A magyar családtámogatási rendszer Európában az egyik legbőkezűbb, amit a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel támogat.

Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat néhány hete zajlott általános vitája során részletesen bemutattuk és körbejártuk a szabályozás lényegét.

(13.00)

A javaslat szerint a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló uniós irányelv nemzeti jogba való átültetésével duplájára emelkedett az apanapok száma, emellett a gyermek 3 éves koráig ezentúl 44 munkanap szülői szabadság is megilleti a munkavállalót. A munkajogi szabályok így még inkább ösztönzik az apákat arra, hogy minél egyenlőbb arányban vegyék ki részüket gyermekük, gyermekeik gondozásából, neveléséből. A törvényjavaslat rugalmasabb munkafeltételeket is biztosít a kisgyermekesek számára. Ennek megfelelően a gyermek 8 éves koráig a szülők kérhetik a munkavégzési helyük és munkarendjük módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben történő foglalkoztatásukat.

A törvénytervezet rendelkezik a gondozói szabadság átültetéséről is, ennek értelmében a munkavállaló  bizonyos feltételek mellett  legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

A javaslat kiegészíti a felmondási tilalmak esetköreit is, azaz a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt az apasági szabadság, a szülői szabadság és a gondozói munkaidő-kedvezmény tartama alatt, ami nagyfokú védelmet jelent a munkavállalók számára.

A javaslat tartalmazza az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével kapcsolatos jogharmonizációt is. Ezzel összefüggésben a törvényjavaslat a foglalkoztatási jogviszony tekintetében információnyújtási kötelezettség és próbaidő kikötésére vonatkozó új szabályokkal bővül. Az irányelvnek való megfelelést szolgálják a munkaidő-beosztás módosításával kapcsolatos garanciák is, melyek hozzájárulnak a munkavállalók kiszámíthatóbb és biztonságosabb foglalkoztatási formára való áttéréséhez.

Ezen túl egyes rendelkezések pontosításra kerültek annak érdekében, hogy biztosítsák a javaslat teljes koherenciáját. Egyszerűsítésre kerültek a szülői szabadság igénybevételének feltételei, úgymint az egy év munkaviszonyban töltött idő meghatározása. Továbbá a szabadság megtagadása helyett az elhalasztás került bevezetésre. Ez felváltja a szabadság közölt időpontja módosításának szabályát, és új garanciákkal, 60 napos határidővel és indokolási kötelezettséggel párosulva lehetővé teszi a szabadság elhalasztását az apasági szabadság kivételével.

Az egyéb pontosítások a jogszabályszerkesztési követelményeknek tesznek eleget, és elősegítik a rendelkezések világos értelmezését.

A törvényjavaslat az egységes jogalkalmazás megvalósulását és a jogharmonizációs kötelezettségeknek való megfelelést szolgálja, különös figyelemmel arra, hogy a kormány kiemelten kezeli mind a családpolitikát, mind a foglalkoztatáspolitikát. Mindezek alapján az összegző módosító javaslatban foglaltak a törvényjavaslat eredeti célját szolgálják.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm az általános vita során tett, építő jellegű hozzászólásaikat. Bízom benne, hogy egy mindenki számára fontos, előremutató szabályozást készülünk elfogadni, ami elősegíti mind a foglalkoztatáspolitika, mind a családpolitika hazai céljait. Ezért kérem, hogy a tisztelt Országgyűlés a törvényjavaslatot a zárószavazáskor is támogatni szíveskedjék. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage