RITTER IMRE, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának előadója: Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich die Meinung des Ausschusses in Ungarn lebenden Nationalitäten, bezüglich des Gesetzesvorschlags mit dem Titel „Über die Änderung bestimmter Gesetze in Bezug auf Gelände” mit Nr. T/1846 erörtere.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy ismét kifejtsem a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának véleményét az „Egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról” című, T/1846. számú törvényjavaslattal kapcsolatban. Bizottságunk annak okán kérte nemzetiségi napirendnek a jelen törvényjavaslat-csomagot, mert az többek között foglalkozik az egykori Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró személyek helyzetének rendezéséről szóló 2021. évi CXLV. törvény módosításával is.

Ezen törvényjavaslat megszületésének körülményeivel és eddigi előéletével az általános vita során már részletesen foglalkoztam. A végrehajtásával kapcsolatban most örömmel ismétlem meg, hogy a 2021. december 14-én elfogadott törvény alapján a kárpótlás első része  a pénzbeli kompenzáció  az érintettek véleménye alapján is mintaszerűen lezajlott; ezt köszönjük szépen. Ugyanakkor 2022 júliusában a még kárpótlásra várókat arról tájékoztatták, hogy a földbeni kárpótláshoz az igényelt földterületeknek  amik megfelelnek a törvényben meghatározott feltételeknek  csupán a harmada áll rendelkezésre.

Jelenlegi ismereteim szerint, az egykori Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén földbeni kárpótlásra váró személyek számára megoldást, termőföldet jelentene: ha egyrészt a Nemzeti Földügyi Központ az állami földekről szóló kimutatását ellenőrzi és szükség esetén kiegészíti azt; másodsorban törvénymódosítással további, távolabbi szomszéd települések alkalmas földterületeinek a földalapba történő bevonása is megtörténik; harmadrészt a „védett”, de nem „védett természeti” megjelölésű területek bevonása a földalapba megtörténik; végül, de nem utolsósorban, ha az idejétmúlt bányajogok törlése megtörténik.

Nos, a felsorolt négy pontból egyrészt az idejétmúlt bányajogok törlésének azonnali elrendelésére vonatkozóan Nagy István miniszter úr az általános vitát követő zárszavában már ígéretet tett, tehát ezen gond vélhetően megoldódik. Másodsorban szintén előrelépést jelent, hogy az „Egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról” című, T/1846. számú törvényjavaslat 69. §-a szerint: „Az egykori Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró személyek helyzetének rendezéséről szóló 2021. évi CXLV. törvény 7. § (4) bekezdés b) pontjában a ’védett’ szövegrész helyébe a ’vagyonkezelésbe adott védett’ szöveg lép.” Azaz a vagyonkezelésbe adott védett természeti területek nem használhatók fel a földjuttatással történő kompenzációra, másféleképpen fogalmazva, a vagyonkezelésbe nem adott védett területek viszont igen.

Ennek alapján is  ugyan általam nem ismert mértékben  vélelmezhetően nőni fog a kárpótlásra felhasználható földterületek mértéke, ahogy azt a NEB 2022. november 15-i ülésén dr. Kovács Zita helyettes államtitkár az Agrárminisztériumból is elmondta. Idézem: „Annyiban szeretném megerősíteni, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett abban, hogy a Rozmaring-törvényként emlegetett törvény alapján a kártalanításra jogosultakat kielégítse, és a jelen törvénymódosítás is arra irányul, hogy ehhez a megfelelő földalap biztosítható́ legyen.” Harmadsorban, azt gondolom, annak sincs semmi akadálya, hogy a Nemzeti Földügyi Központ  kifejezetten ezen kárpótlási törvénnyel kapcsolatban  az állami földekről szóló kimutatását ellenőrizze és szükség esetén kiegészítse.

Összefoglalva: az elmondott három tényező együttes hatására biztosan nőni fog a károsultak kielégítésére szolgáló földalap, de hogy vajon elegendő mértékbene, azt a felsorolt intézkedések végrehajtása előtt, a részletes adatok hiányában egyelőre előre megállapítani nem tudom, nem lehet.

(13.30)

Ezért a károsultak nevében is tisztelettel kérem agrárminiszter urat, az előterjesztőt, hogy ha a kártérítéshez szükséges földalap az intézkedések ellenére sem lenne elegendő, akkor tavasszal kellő előkészítés után csináljunk még egy törvénymódosítást a szomszédos járások, például Budakeszi, Szentendre, Dorog alkalmas területeinek a földalapba történő bevonására és ezzel a kárpótlás megnyugtató, tisztességes és végleges lezárására. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage