BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A vita jól indult, és meghallgathattuk a Törvényalkotási Bizottság szakmaisággal előadott véleményét Héjj Dávid képviselőtársamtól, illetve Ritter Imre képviselőtársam, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnökeként elmondta azokat az észrevételeit, amelyek egy részét én magam is osztom, amelyek a mostani szabályozáshoz jelentős előrelépést jelentenek, de még maradhattak vissza olyan módosítások, amelyeket majd a későbbi időszak során érdemes lesz fontolóra venni. Én magam akár a Gazdasági Bizottság elnökeként, akár képviselőként is felajánlom a segítségem elnök úrnak, hogy segítsünk annak érdekében, hogy minél tisztább, minél átláthatóbb és minél valósághűbb legyen Magyarországon minden nemzetiségi választás, de minden más választás is.

Sebők Éva képviselő asszony felszólalását igazából nem tudom minősíteni, de nem is szeretném, főleg az utolsó felszólalását. Arra azért szeretném felhívni a figyelmét, hogy az Állami Számvevőszék a parlamenttől függetlenül működik, amit a jogszabályok biztosítanak számára. Az egy teljesen természetes dolog, hogy az Állami Számvevőszék elnökét kétharmados többséggel a magyar parlament választja. Nem tudom, képviselő asszony mit gondol, hogy ki választhatná meg az Állami Számvevőszék elnökét mint egy független intézmény vezetőjét. Ha a Momentumnak vagy az ellenzéki pártoknak esetleg van erre bármilyen javaslata, azt szívesen és örömmel venném, feltéve, hogy demokratikus módon történő választások és a parlamentben leképeződő népképviselet alapján születő döntések alapján tenne javaslatot arra, hogy hogyan is lehetne megválasztani az Állami Számvevőszék elnökét. Én pillanatnyilag nem látok arra demokratikusabb és tisztább módszert, mint hogy a parlament választja meg, méghozzá kétharmados többséggel, ami egy elég erős legitimitást és felhatalmazást ad az Állami Számvevőszék elnökének.

Egyébként pedig azt gondolom, hogy Windisch László elnök személye további garancia arra, hogy az Állami Számvevőszék szakmai megfontolások mentén teljesen tiszta és átlátható módon fog működni a későbbiekben. Hiszen ne felejtsük el, hogy Windisch László korábban, akár az Adóhivatalban eltöltött időszaka alatt, akár a Pénzügyi Felügyelet vezetőjeként, a jegybank alelnökeként végzett tevékenysége során olyan súlyos ügyeket tárt fel és vizsgált végig, amelyek a magyar emberek tízezreinek a becsapását göngyölítették fel, és születtek olyan súlyos döntések ezekben az ügyekben, amelyek azt mutatták, hogy elnök úr elkötelezett aziránt, hogy minden jogszabályt betartson és betartasson.

Az lehet, hogy az Állami Számvevőszék későbbi vizsgálata, amely nagyon helyesen vizsgálja a dollárbaloldal által kapott külföldi milliárdok sorsát, biztosan kényelmetlen lesz önöknek. De talán meg kellett volna fontolniuk, mielőtt ezt a pénzt elfogadták, hogy az aktuális magyar törvények alapján külföldi adományokat egy választási kampányban egy Magyarországon bejegyzett párt elfogadhate, s nemcsak a jogszabályok szerint, hanem etikai kérdés is ez. Tehát ez nemcsak jogszabályellenes, hanem etikátlan is. De nem meglepő ez azok után, ahogy az elmúlt heteket ebben a kérdéskörben végighazudozták a hazai sajtóban. Nagyon remélem, hogy ennek a vizsgálatnak az eredménye majd feltárja, hogy valójában mi is történt.

Visszatérve a törvényjavaslatra: köszönöm szépen Nyitrai Zsolt képviselő úr támogatását, valamint köszönöm az általános és a részletes vitában elhangzott véleményeket, és azt a módosító indítványt, amely a törvényjavaslat végleges formáját megalapozza, és amely segít abban, hogy az Állami Számvevőszék működése a lehető legeredményesebb, legsikeresebb és leghatékonyabb legyen, hiszen azok a pontok, amelyeket az Állami Számvevőszék kezdeményezésére ez a törvényjavaslat tartalmaz, azt szolgálják, hogy minél jobban kvalifikált létszámmal és állománnyal, és minél magasabb színvonalon végezhesse az Állami Számvevőszék a munkáját annak érdekében, hogy a közpénzek felhasználása tiszta és átlátható legyen Magyarországon. Kérem képviselőtársaimat, hogy a holnapi zárószavazáson támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(A jegyzői székben Z. Kárpát Dánielt Bakos Bernadett váltja fel.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage