DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés előtt lévő törvény elfogadásával képviseleti keresetek révén egy hatékony és eredményes eljárási mechanizmus áll majd rendelkezésre a fogyasztók védelme érdekében. A képviseleti kereset alapján a bíróság a vállalkozásokat a jogsértés tényének megállapítása mellett a fogyasztói jogsérelem érdemi orvoslására, például kártérítésre, kijavításra vagy árleszállításra is kötelezheti, így az érintett fogyasztói körnek nem kell külön pert indítania jogai érvényesítéséért.

Az akadálymentességi irányelv átültetése kiemelten szolgálja a fogyatékossággal élő személyek és az idősek védelmét, a széles körben használt termékekhez és szolgálatásokhoz való hozzáférésük javítása révén elősegíti, hogy valóban egyenlő módon vehessenek részt a társadalom életében.

A törvényjavaslat a család és a családi kapcsolatok kiemelt védelmét is szolgálja annak érdekében, hogy a kereskedelmi gyakorlatok ne irányulhassanak ezek manipulatív felhasználására. A törvényjavaslat előkészítését széles körű egyeztetés előzte meg, a módosításokra részben az újonnan létrehozott Fogyasztóvédelmi Kerekasztal, részben a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok javaslatai alapján, valamint saját kezdeményezésre a jogszabályi koherencia megteremtése érdekében került sor.

A Törvényalkotási Bizottság módosítása révén az úgynevezett lekérhető médiaszolgáltatások esetében a lineáris médiaszolgáltatásokhoz hasonlóan is kötelezővé válik a műsorszámok korhatár-kategóriákba történő besorolása.

A törvényjavaslat vitája során a tisztelt képviselőtársak egyetértettek az előttük lévő törvényjavaslat céljaival, hiszen szakmai kérdésekben nem volt vita, szakmai jellegű módosítási javaslat nem került megfogalmazásra. Mindezekre tekintettel kérem, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage