HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. december 1-jén tartott ülésén megtárgyalta az elítélt személyek átszállításáról szóló, Strasbourgban, 1983. március 21-én kelt Egyezmény Strasbourgban, 1997. december 18-án kelt Kiegészítő Jegyzőkönyvét módosító Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló T/1790. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 35 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A Strasbourgban kelt egyezményhez tartozó kiegészítő jegyzőkönyv módosító jegyzőkönyve elsősorban a kiadatás témaköre kapcsán fogalmaz meg új irányokat, az elítélt személyek átszállítása terén zajló nemzetközi együttműködésben végbement fejlődésre tekintettel. A módosítás az igazságszolgáltatás céljainak előmozdítását szolgálja, amellett, hogy az elítélt személyek társadalmi beilleszkedését kívánja elősegíteni, továbbá két esetben biztosít lehetőséget a részes államoknak az elítéltek átszállítására azok hozzájárulása nélkül.

A korszerű és továbbfejlesztett kiegészítő jegyzőkönyv gyorsabbá és rugalmasabbá teszi az együttműködést, emellett pedig új kiegészítéseket tesz. Kiterjeszti ugyanis a megszökött elítéltekre vonatkozó szabályokat azokra az esetekre is, amikor a jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítélt önként hagyja el az ítélkező állam területét és tér vissza az állampolgársága szerinti államba, tudva arról, hogy ellene büntetőeljárás van folyamatban vagy jogerősen elítélték.

Mindezeken túl törlésre kerül a kiutasítási, illetve kitiltási határozat és a szabadságvesztés büntetést kiszabó ítélet közötti összefüggés, továbbá kiegészült a rendelkezések alkalmazási köre az átszállítással kapcsolatos véleményt megtagadó esetekkel is.

(15.20)

Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási Bizottság egy módosító javaslatot fogadott el, mely nyelvhelyességi és technikai pontosítások mellett olyan kiegészítést is megfogalmazott, amely a módosító jegyzőkönyvvel kapcsolatos magyar nyilatkozat hivatalos angol nyelvű fordítását tartalmazza.

Az elhangzottakra tekintettel a benyújtott javaslat támogatandó. Köszönöm, hogy meghallgattak. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage