DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, most szeretnék hozzászólni. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény Strasbourgban, 1997. december 18-án kelt kiegészítő jegyzőkönyvét a 2001. évi LXVII. törvény hirdette ki. A kiegészítő jegyzőkönyv az igazságszolgáltatás céljainak előmozdítása, valamint az elítélt személyek társadalmi beilleszkedésének elősegítése érdekében az elítéltek átszállítását az elítélt hozzájárulása nélkül is lehetővé teszi két esetben, így az ítélkező államból megszökött elítéltek, illetve a kiutasított vagy kitiltott elítéltek esetében.

A módosító jegyzőkönyv korszerűsíti és továbbfejleszti a kiegészítő jegyzőkönyvet, és ezzel gyorsabbá, rugalmasabbá teszi az együttműködést, valamint kiszélesíti a kiegészítő jegyzőkönyvbe foglalt együttműködési formák hatálya alá tartozó elítélt személyek körét. A kiegészítő jegyzőkönyvben részes fél nyilatkozhat, hogy annak hatálybalépéséig ideiglenesen alkalmazza a módosító jegyzőkönyvet. Ebben az esetben a módosító jegyzőkönyv rendelkezései csak azon felek tekintetében kerülnek alkalmazásra, amelyek ugyanilyen hatályú nyilatkozatot tettek. Magyarország az említett ideiglenes alkalmazás lehetőségével élni kíván.

Az elmondottakra tekintettel arra kérem önöket, hogy pártállásuktól függetlenül a zárószavazás során szavazatukkal támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage