VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A polgári kormányzat számára a kultúra kezdetektől fogva kiemelt stratégiai jelentőséggel bír, ennek pedig minden lehetséges módon igyekszünk érvényt szerezni. A világban tomboló, egymást érő válsághelyzetek megerősítenek bennünket abban a felismerésben, hogy a megtartó erő, amelyet nemzeti kultúránk képvisel, identitásunk megőrzésének egyik legfontosabb záloga. Csakis ez az önazonosság lehet alapja a jövőnknek, a nemzetépítésnek. Ez az, amit örökül kell hagynunk gyermekeink, unokáink és az utánunk jövő nemzedékek számára.

Mindezt felismerve meggyőződéssel valljuk, hogy a kulturális identitás megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a pontos sarokkövek, ünnepek méltó deklarálása, hiszen a múlt ismerete és tisztelete nélkül nincs reményteljes jövő. Az a nemzet, az az ország, amely nem fordít figyelmet múltjára, nem tiszteli elődeit és nem tartja életben hagyományait, azt gondoljuk, hogy elveszett.

(8.20)

A Himnusz születésének megünneplésére tett kezdeményezésektől elvárható, hogy azok deklarálása méltó és maradandó módon történjen. A magyar kultúra napja de facto eddig is kitüntetett szerepet játszott anyaországi és határainkon túli nemzeti kulturális életünkben, hiszen számos kulturális és oktatási intézmény, közösség emlékezett meg róla évről évre.

Magyarország himnusza a nemzeti összetartozás egyik fontos alappillére, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe, örök érvényű viszonyítási pont minden generáció számára. A jeles ünnep, a Himnusz születésének 200. évfordulója kínálkozó alkalom arra, hogy megerősítsük: a magyar kultúra napja kiemelt és jogi aktussal megerősített ünnepeink sorában kell hogy elhelyezkedjen. Fontosnak tartjuk, hogy e jeles napot az ország, a nemzet évről évre méltó módon ünnepelje meg, kinyilvánítva ezzel a magyarság összetartozását, múltunk tiszteletét és a jövőbe vetett töretlen bizalmunkat.

Külön köszönet illeti előterjesztő képviselőtársamat, Hoppál Pétert a magyar kultúra napját érintő jogtechnikai hiányosságok felkutatásáért, és azért, hogy mindezt pótolva a tisztelt Ház elé terjesztette a határozati javaslatot. A kormány támogatja a kezdeményezést, és arra kérem a tisztelt Házat, hogy a zárószavazáskor mutassuk meg, hogy közös nemzeti ügyünk érdekében párthovatartozástól függetlenül képesek vagyunk egységesen fellépni. Tegyük ezt úgy meg, ahogy a bizottsági üléseken is! Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage