BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Képviselőtársaim! Mindenekelőtt nagyon szépen köszönöm Hoppál Péter képviselőtársamnak, államtitkár úrnak, hogy elénk hozta a magyar kultúra napja hivatalos állami emléknappá nyilvánításának ügyét. Mondhatnánk azt is, hogy csupán jogtechnikai megközelítéséről van szó, hiszen a Hazafias Népfront Országos Tanácsának döntése 1988-ban már nyugvópontra helyezte ezt a kérdést, ráadásul a Himnuszt a 2012. január 1-jén hatályba lépett Alaptörvényünk is megerősítette nemzeti jelkép státuszában. Így azt gondolhatnánk, hogy nemzeti imádságunk, a Himnusz kézirata befejezésének, így a magyar kultúra napjának tisztelete és megünneplése rendben van  de ez nincsen így.

Egyéni életünkben és nemzetünk életében is fontos, hogy milyen alapokra helyezzük az életünket, milyen alapokon építkezünk. Keresztény kultúránk egyik legismertebb példázata a homokra, illetve a sziklára épített ház. Mindannyian ismerjük a Bibliából Jézus azon példázatát, példabeszédét, amely arról szól, hogy nem mindegy, hogy homokra vagy sziklára építkezünk, hiszen ha jön a vihar, akkor a homokra épített ház összedől, a sziklára épített épület viszont megmenekül. Nemzetünk összetartozásának egyik megjelenítője és fontos alapja a Himnusz és az annak befejezését megünneplő magyar kultúra napja. Nem mindegy, hogy milyen alapokon nyugszik ez a kiemelkedő, jeles nap, hiszen fejlődni csak előre és felfelé tekintve lehet.

Nemzetünk újjászületésének egyik kifejeződése, hogy alkotmány helyett új Alaptörvény foglalja össze értékeinket, ad megerősítést nemzeti identitásunknak. Ehhez kapcsolódóan jelentős, hogy nemzeti összetartozásunk jelképét, a magyar kultúra napját ne a Hazafias Népfront Országos Tanácsának döntése szabályozza, hanem azt az Országgyűlés nyilvánítsa hivatalos állami emléknappá.

Köszönöm szépen képviselőtársamnak, hogy gondolt erre, és hogy ezen lépéssel is megerősíthetjük azokat a nemzetmegtartó, új fundamentumokat, amelyekre a közös jelenünket és jövőnket építeni tudjuk. Jómagam és a Fidesz-frakció nevében mondhatom, hogy támogatjuk a javaslatát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage