HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Köszönjük szépen ezt az érzékletes bemutatót a Demokratikus Koalíció részéről, ahol bemutatta, hogyan kell egy nemes ügyet lehúzni a sárba; hogyan kell egy nemes ügyet, a magyar kultúrát felhasználni aktuálpolitikai érdekeik számára; és köszönjük szépen, hogy ezzel tisztázta a Demokratikus Koalíció és a magyar kultúra viszonyát. Sokatmondó: talán ezért tartanak ott, ahol tartanak.

Azt gondolom, hogy a magyar kultúra tart meg bennünket, ez kovácsolja egységbe a nemzetünket, és amikor ilyen nehéz időket élünk, mint amiben ma részünk kell legyen itt, Magyarországon és Európában is, akkor kell valami, amire támaszkodhatunk.

Pszichológusok megvizsgálták a mai fiatalokat, a Z generációt, és azt találták, hogy ez egy válságtudatú generáció. És éppen emiatt elkezdték azt is vizsgálni, hogy mi tesz egy fiatalt vagy általában egy embert válságállóvá. A válasz egyértelműen az volt, hogy az erős identitás, ez tehet válságállóvá egy embert, és hogyha ez egyéni szinten igaz, akkor, azt gondolom, hogy közösségi szinten is igaz kell hogy legyen.

Azt gondolom, hogy nemzeti identitás nemzeti kultúra nélkül nem lehetséges. Ez foglalja össze, hogy kik vagyunk mi, és minél inkább elmerül a magyar ember a magyar nemzeti kultúra kincseiben, annál inkább igaznak érzi azt az állítást, hogy a magyar kultúra nélkül, a magyarság nélkül, a magyar identitás nélkül szegényebb lenne ez az ország.

A magyar Himnusz szövegét, ahogy képviselőtársam is elmondta, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta. Ez a dátum tehát nemcsak nemzeti imánkra, hanem hazánk egyik kimagasló elméjére, Kölcsey Ferencre is emlékeztet bennünket, aki számos tanítást hagyott hátra nekünk.

Én egy Kölcsey-idézettel szeretném befejezni a mondandómat, megköszönve Hoppál Péter képviselőtársamnak, államtitkár úrnak, hogy ezt a régi adósságot ezzel a határozati javaslattal rendezte. Szóval, Kölcsey ezt mondja: „Az ember egyedül gondolva nem több a magányos vadállatnál, mely élte fenntartásáért zsákmányt keresve bolyong. Emberi ész és erő csak társaságban fejlik ki; s amint valamely embertársaság szerencsésb, szebb, dicsőbb hazává alkotta magát: polgárai minden szépben és jóban aszerént haladhatnának. Ezért kell minden mívelt embernek a hazát legfőbb gondjává tennie; s ez mindenekfelett oly hazákról értetik, hol az egyes polgárnak a közdolgok folyásába tekinteni joga s kötelessége van.”

Azt gondolom, hogy tanulságos és ma is aktuális szavak ezek, ezért erősítsük meg a kultúránkat, hogy a nehéz időket, amiben ma is vagyunk, át tudjuk együtt, vállt vállnak vetve vészelni. A KDNP természetesen ezt a javaslatot támogatja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage