DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kultúra nemzeti alap. Mi ezért is támogatjuk az előttünk fekvő parlamenti határozati javaslatot, és azt, hogy a már eddig is szokásokban lévő magyar kultúra napjának emléknapját hivatalosan nemzeti emléknapjaink sorába emeljük ezzel a jogi aktussal. Ráadásul mi konzervatív politikai közösségként pontosan tudjuk, hogy az anyanyelv mellett a kultúra az, ami a nemzeti közösségeket összefogja, és különös tekintettel arra, hogy a magyar kultúra esetében egyrészt a határon túli magyar közösségeknek is kiemelt szerepük van, másrészt a hazai nemzetiségeknek is kiemelt szerepük van ebben az összmagyar kultúrának nevezhető, nagyon fontos és identitásképző jelenségben, ezért is nagyon fontos számunkra az, hogy egy ilyen szimbolikus jogi aktust támogassunk.

Hazánk kulturális értékekben, művészetben és művészekben igen gazdag európai ország. Az elmúlt évszázadokban óriási szerepünk volt abban, hogy mind Európa, mind a világ kulturális életét gazdagítsuk. Ahogy említettem, mi felelős konzervatív politikai pártként pontosan tudjuk, hogy nagyon komoly feladata az a mindenkori magyar államnak, hogy a magyar polgárok számára biztosítsa a kultúra eredményeihez való hozzáférést, és azt is természetesen, hogy a mi kulturális teljesítményeink megjelenjenek a nemzetközi porondon is. Kimondottan fontos a helyi közösségek számára azoknak a kulturális intézményeknek a fenntartása, amelyek nemcsak arra valók, hogy a helyi közösségben a helyi polgárok szórakozzanak, hanem nagyon hasznos tudást is közvetítenek, amely a XXI. században kiemelten fontos ahhoz, hogy mind az egyéni szinten, mind a közösségek szintjén kiteljesedett és gyarapodó életet élhessenek a magyar polgárok.

A mi véleményünk szerint tehát nemcsak egy napon, hanem az év 365 napján kiemelt fontosságú kötelessége a magyar államnak, hogy támogassa a kultúrát és azt a kiemelten fontos nemzetstratégiai célt, hogy a kulturális örökségünk átöröklődjön a következő generációk számára. Ahogy említettem, a kultúra nemzeti alap, a kultúra mindannyiunké, ezért kell mind a hagyományos eszközökkel, mind a XXI. században egyre fontosabb digitális eszközökkel a kultúra eredményeit nagyon közel hozni a magyar polgárokhoz.

(9.00)

Az államnak a mi véleményünk szerint tehát kötelessége az értékes kortárs művészet támogatása  ideértve a népművészetet, de akár az avantgárd művészetet is  és a nemzeti kulturális intézmények fenntartása. Azt azonban ellenezzük, hogy politikai szempontú szelekció legyen a kultúra támogatásában, és ráadásul azt is gondoljuk, hogy a populáris művészeteket egészen más támogatási rendszerben kellene támogatni, mint ahogy azt a jelenlegi kormányzat teszi.

Nagyon fontos számunkra az, hogy a XXI. században, amikor is a magyar társadalom történelmi okokból és sokfajta okból sajnos az egyik legatomizálódottabb társadalom, ezért nagyon fontos az, hogy a fogyasztói társadalom által rájuk zúdított információk és kihívások keretén belül legyen egy iránytű; legyen egy iránytű, hogy mi az, ami fontos az életben, és mi nem. Erre a kultúra az egyik legfontosabb eszközünk, ezért is fontos az, hogy még a jelenlegi válságos helyzetben is ne az legyen, hogy hosszabb ideig is fennmarad a kulturális intézmények átmeneti bezárása.

Egy személyes példámat is hadd mondjam el. Én a soproni képviselői irodámat felajánlottam a helyi kulturális intézmények számára, hogy ha 40-45 főig rendezvényeket kívánnak tartani, akkor ezt a lehetőséget, természetesen ingyen és bérmentve, nagyon szívesen biztosítani kívánom. A kulturális intézmények vezetői egyébként válaszoltak is a megkeresésemre, és alkalomadtán igénybe is fogják ezt venni.

Azt is gondolom, hogy itt nagyon fontos és valóban közös felelősségünk van abban, hogy a jelenlegi válságos időszakban is jusson arra, amiért harcolunk. Ha itt parafrazeálhatnám a Churchillnek tanúsított idézetet  nagyon sok olyan mondást neki tanúsítanak, ami nem feltétlenül hozzá fűződik , az tény, hogy nagyon fontos az, hogy ebben a kiemelkedően nehéz gazdasági és szociális válságban is jusson a kultúrára és az oktatásra és egyéb olyan területekre, amiért harcolunk.

Néhány olyan konkrétabb elképzelést is szeretnék ennek kapcsán ismertetni, amit mi felelős konzervatív pártként javasolnánk. Először is, nagyon fontos volna az, hogy megemeljük a Nemzeti Kulturális Alap forrásait; átlátható, tiszta és egyenlő feltételeket biztosító pályázati rendszert kellene felállítani. Nagyon fontos források ezek; különösen a kisebb településeken, a kisebb közösségek számára ezek olyan rendkívül fontos támogatások, amelyekben előrelépésre volna szükség a mi véleményünk szerint.

Nagyon fontos számunkra, ahogy említettem, a helyi hagyományok ápolása és támogatása. Ebben az összefüggésben én mindig el szoktam mondani, hogy ezért muszáj, akár az iskolarendszerben is közvetítenünk azt mindenki számára, aki soproni, hogy kik azok a poncichterek, és Szegeden pedig tudni kell, hogy miért Szögedébe megyünk. Ezt a két várost azért szoktam összekapcsolni, mert Szegeden jártam egyetemre és soproni vagyok egyébként, de azt hiszem, ez jól érzékelteti mindenki számára, hogy miért fontos a helyi hagyományok ápolása a XXI. században is, hiszen nem lehetünk egy gyökértelen, atomizálódott társadalom, ahogy az sajnos nagyon sok esetben egyre jobban látszódik.

Nagyon fontos a települési művelődési házak, a könyvtárak, a civil szervezetek kiemelt támogatása, ezért a mi véleményünk szerint gróf Klebelsberg szellemében, különösen válságos időszakban, ez az igazi konzervatív válságkezelés. A kistelepülések közösségi tevékenységének támogatására kiemelt és külön pályázati rendszert javasolnánk ebben az összefüggésben, hiszen tényleg nagyon-nagyon nehéz helyzetben vannak különösen a kistelepülések ebben a válságos időszakban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezeket a javaslatokat azért ismertettem a kultúra napjáról szóló előterjesztés kapcsán, mert azt gondolom, hogy a 2022. évben valóban most tárgyalunk utoljára a magyar Országgyűlésben hazánk kultúrájáról és kultúrpolitikájáról, és ezért is tartottam kiemelten fontosnak ismertetni azt, hogy a mi véleményünk szerint hogyan lehetne még jobban támogatni a magyar kultúrát. Természetesen a Jobbik-frakció a határozati javaslatot és a javaslatot támogatni fogja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage