ILLÉS BOGLÁRKA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. december 5-én megtárgyalta a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló P/2254. számú politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatot. Az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 5 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási Bizottság által tárgyalt politikainyilatkozat-tervezet apropója, ahogy azt Tessely Zoltán képviselő úr is említette, a Bundestag és a holland parlament azon döntései voltak, amelyek kétségbe vonták a Magyarországgal szemben indított feltételességi eljáráshoz kapcsolódó megállapodások komolyságát, és felszólították az országaikat az Európai Tanácsban képviselő vezetőket, hogy szavazzanak a pénzek visszatartása mellett. Azon pénzeket nem kívánják tehát Magyarország rendelkezésére bocsátani, amelyekkel adósok a magyar emberek irányában, ami a magyaroknak jogosan jár, és amelyet eddig is jogtalanul tartottak vissza.

Az Európai Unió alapjául szolgáló értékek támogatóiként, valamint az elmúlt hónapokban teljesített 17 vállalásra való tekintettel értetlenül állunk ezen döntések előtt. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a lojális együttműködés alapelveiből következő tisztelet egyes tagállamok parlamenti többségéből hiányzik. Azt is sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodnak, emellett az Európai Unióról szóló szerződés rendelkezéseit is sértik. Szeretnénk egy békés és kölcsönösen jó kapcsolaton alapuló Európában élni, azonban az ilyen zsaroló és jogi alapot nélkülöző állásfoglalások rendkívül kártékonyak mind erre a kapcsolatra, mind az Európai Unió közös érdekeire nézve.

Ahogy mi, a magyar Országgyűlés tagjai sem kívánunk beleszólni más, szuverén országok mindennapjaiba, úgy mi is elvárjuk mind a holland, mind a német parlamenti képviselőktől, hogy hasonlóképp tegyenek, és a nemzetük megválasztott képviselőiként a német vagy a holland választópolgárok mindennapjaival foglalatoskodjanak, az ő életük jobbá tételével és az őket érő kihívások megoldásával töltsék az idejüket. Mert sajnálatos módon van annyi, hogy még innen is látszik.

Nem szeretnénk azt feltételezni, hogy amikor a baloldal számára ellenséget jelentő konkurens politikai tábor alkotmányozó többséget szerez  immár negyedszer , és az NGO-k általi befolyásolási stratégiák kudarcot vallanak, melynek következtében az államot minden kísérlet ellenére sem tudják belülről széttagolni, és hálózati állammá alakítani, akkor már a nemzetközi jog és a nemzetközi jog alapjául szolgáló normák figyelmen kívül hagyásával és a nemzeti parlamentek által ellátandó feladatok háttérbe szorításával a politikai nyomásgyakorláshoz folyamodnak, hogy horizontális erőfeszítésekkel érjék el céljaikat.

(9.30)

Amennyiben mégis, innen üzenjük: nem tudnak bennünket eltántorítani, számunkra továbbra is Magyarország az első. (Arató Gergely: Üzenjük Brüsszelnek!) A magyar kormánytól pedig azt várjuk, hogy folytassa a tárgyalásokat az Európai Unióval, és a magyar emberek érdekeit minden jogszerű eszközzel érvényesítse  mondja a politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslat szövege. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage