DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Érdeklődéssel hallgattam az előttem szóló kormánypárti képviselőket, és azon gondolkodtam, hogy a mostani vita elvileg két és fél órájában mennyi értelmes és hasznos dolgot lehetett volna csinálni ahelyett, amit most csinálunk. Mert a károk látszanak, de hogy milyen előnye származik Magyarországnak ebből a nyilatkozatból, azt nem látom. Foglalkozhatnánk például a benzinársapka eltörlése utáni helyzettel, foglalkozhatna a kormányzat és a parlament is azzal, hogyan lehetne a magyar családok terheit csökkenteni azok után, hogy a sok ígéret ellenére ezt az ársapkát nem volt képes sem a MOL, sem a kormányzat fenntartani. Foglalkozhatnánk azzal, hogy hogyan lehetne csökkenteni az üzemanyag áfatartalmát, jövedékiadó-tartalmát. S hogy egy klasszikust idézzek, aki ezzel kapcsolatban évekkel ezelőtt kifejtette a véleményét, azt mondta: „Az állam nyerészkedik a magasabb üzemanyagárakon. A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikusan, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfáját.” Ezt Orbán Viktor mondta. Nem látom ezt a javaslatot. Lehet, hogy több értelme lenne azzal foglalkozni, hogy csökkentse a kormányzat vagy a parlament egy törvénymódosítással a benzint és a gázolajat terhelő adóterheket.

De itt van például a svédek és a finnek NATO-hoz történő csatlakozásának az ügye, amelyet sokféle hivatkozással nem volt hajlandó a parlament tárgyalni. Például ez a nyilatkozat is kiszorította a napirendi sorból ezt a kiemelkedően fontos kérdést. Megígérték, hogy októberben meglesz, aztán novemberben, aztán az év végéig, hazudoztak összevissza; nem engedték napirendre venni. Most éppen ott tartunk, hogy ez lett a legtöbbször leszavazott indítvány ebben a ciklusban, amit javasoltunk, a svéd és a finn NATO-csatlakozás ügye; és nem lehet tudni, hogy februárban napirendre veszie a parlament ezt a rendkívül fontos kérdést. Jó lenne tudni végre, hogy pontosan mit ígért  vagy mivel fogja önöket Putyin. Még mindig nem lehet tudni, hogy önök árulók vagy túszok. Azt gondolom, ha engedték volna napirendre venni azt a javaslatot, amit mi is tudtunk volna támogatni, annak lett volna értelme, növelte volna a hazánk békéjét és biztonságát garantáló katonai szövetség erejét, és segíthette volna Magyarország érdekeinek nemzetközi színtéren történő érvényesítését. Barátságot erősítettünk volna ahelyett, hogy sértéseket osztunk. Együttműködéssel jó szándékot mutattunk volna ahelyett, hogy ijedt sündisznó módra összevissza szurkálunk.

De nemcsak a svédek és a finnek neheztelnek ránk, hanem önök most a szintén szövetséges német és holland parlament képviselőibe is bele akarnak rúgni. Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy önök a kisebbrendűségi komplexusuk miatt összevissza vagdalkoznak.

(10.00)

Egy klasszikus vicc jut eszembe, amikor a nyuszika elindul a rókához porszívót kölcsönkérni. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Bátran minősítenek másokat, uszítanak, gyűlöletet keltenek, de amikor az orbáni kleptokráciát akár közvetett módon is kritika éri, akkor azonnal árulást és összeesküvést kiáltanak. Nevetséges, szánalmas és szomorú!. Tisztelt képviselőtársaim, észre kellene vennie a Fidesznek, hogy az Európai Unió és az észak-atlanti szövetség az, ahova tartozunk, nem akadályozni kellene az ügyeket, hanem kompromisszumokat kötni, mert ez Magyarország érdeke.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő politikai nyilatkozat kapcsán önök elfelejtik megint, hogy mi a valódi probléma. Ugyanazt csinálják, mint Putyin háborújával kapcsolatban. Nem azzal kezdődtek a bajok, hogy Európa gazdasági eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni egy háborús agresszorra, hanem azzal, hogy Putyin területszerző háborút indított egy szuverén állam ellen. Itt sem azzal kezdődtek a bajok, hogy a Bundestag arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a német adófizetők pénzének felhasználása során legyen alapos és hatékony, hogy érvényesítse az Unió érdekeit a felhasználás során, hanem azzal, hogy a fideszes elit az elmúlt 12 évben rengeteg fejlesztési, felzárkóztatási célú uniós pénzt egyszerűen ellopott, mert olyanok lettek a feltételek, hogy ezt büntetlenül, sőt a kormány segítségével megtehették.

Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen ezért azt gondolom, ha valaminek az elutasításáról el kellene fogadnunk egy politikai nyilatkozatot, akkor az a Magyarország érdekeivel ellentétes kormányzati politika. Erről szól az általam benyújtott módosító javaslat is  amelyet természetesen leszavaztak , mert Magyarország érdekeivel ellentétes, hogy az Orbán-kormány és a Fidesz az elmúlt évben, években leépítette a jogállamot és a demokráciát. Magyarország érdekeivel ellentétes, hogy továbbra is veszélyben van 5300 milliárd forintnyi, magyar embereknek szánt felzárkóztatási pénz. Magyarország érdekeivel ellentétes az a különleges jogrend, amivel az Orbán-kormány és a Fidesz kénye-kedve szerint térhet el rendeletekkel az elfogadott törvényi szabályoktól, így lényegében a jogállamisági eljárás lezárásával kapcsolatos megállapodások is kijátszhatók.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország érdeke a jelenlegi helyzetben egyfelől az, hogy veszteség nélkül hozzáférjünk az ország felzárkózását, fejlődését segítő uniós pénzekhez, akár az önkormányzatok és civil szervezetek közvetlen brüsszeli pályáztatásának lehetőségével, másfelől pedig az, hogy az EU kikényszerítse a jogrend demokratizálását és a korrupciós kockázatok csökkentését. Mivel az Orbán-kormány előszeretettel tesz egyenlőségjelet önmaga és az ország közé, szögezzük le, az, hogy idejutottunk, a Fidesz kormány szégyene és felelőssége. Orbánék 12 éven át tartó lopásai, a demokratikus intézmények, a fékek és egyensúlyok (sic!) rendszerének szisztematikus lebontása, a közmédia uralásán és a KESMA-n keresztül történő totális médiafölény megszerzése, illetve az egykor független intézmények elfoglalása, ezek vezettek oda, hogy az Európai Parlament  a Fidesz korábbi európai pártcsaládját is magába foglaló  többsége, háromnegyedes többsége Magyarországot ma már nem demokráciának tartja, hanem választásos önkényuralom hibrid rezsimjének.

A jogalkotás és a közpénzek felhasználásának átláthatósága, a korrupció visszaszorítása, az uniós költségvetési érdekek nagyobb védelme, a médiaszabadság megteremtése és a formálisan létező jogállami intézmények rendeltetésszerű, valódi működésének megkezdése mind fontos eleme lenne annak, hogy Magyarország visszatérjen az európai értelemben vett jogállamok közé. Ám a legfontosabb tétel a kormány igazságszolgáltatásra gyakorolt befolyásának megszüntetése, mert a Fidesz kormányzati korrupciójához az önök miniszterelnökének kell a kézivezérelt igazságszolgáltatási rendszer. Egyetlen kleptokrácia sem működik a büntetlenség ígérete nélkül, ezt pedig a Fidesz-kormány az egyes ügyekbe való kormányzati beavatkozás kiépített mechanizmusával garantálja.

A kormánytól független igazságszolgáltatás azonban nemcsak a büntetőjogi vonatkozása miatt fontos, hanem azért is, mert pozitívan hat a gazdaság teljesítményére. Az Európai Bizottság által is képviselt álláspont szerint az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett társadalmi bizalom kihat a vállalkozói bizalomra, a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedésre. A belső piac nem lehet sikeres, ha nem áll fenn közös megértés és bizalom az Európai Unió tagállamainak igazságszolgáltatási rendszerei között. Ez a közös megértés és bizalom ad alapot a szükséges vállalkozói bizalom kialakulásához, hogy azok határokon átívelő módon tevékenykedjenek, alkalmazzanak munkavállalókat és kereskedjenek, valamint ahhoz, hogy az emberekben meglegyen a határon túlra költözéshez, az ottani munkavállaláshoz és vásárláshoz szükséges bizalom.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor tehát a jogállamiságról és a bírói függetlenségről beszélünk, nem csupán a korrupció megszüntetéséről van szó, hanem a saját személyes szabadságunkról és biztonságunkról, a gazdaság fejlődéséről és a saját jólétünkről is. Éppen ezért ellentétes Magyarország érdekeivel a Fidesz-kormány politikája, mert mindezt aláássa. Természetesen mi is szeretnénk, hogy az Európai Uniótól minél előbb megkapjuk a forrásokat, de ez csak úgy lehetséges, ha ehhez a magyar feltételek is biztosítottak, Európa pedig végre kezdi felismerni, hogy a legfontosabb változás, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása fölött nem lehet átsiklani.

Tisztelt fideszes képviselőtársaim, az önkritika felismerése sohasem késő. Sepregessenek először egy kicsit a saját házuk táján, mielőtt máshová mennek port felverni. Tiszteljük az európai értékrendet, legyen Magyarország újra jogállam közös jövőnkért, Magyarországért! Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage