BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm szépen a szót. Ígérem, hogy nem leszek hosszú, nem ér nagyon-nagyon sok vitát, sajnos, ez a politikai nyilatkozat. Én azt szeretném megkérdezni, hogy mi az értelme ennek az egész politikai nyilatkozatnak, mert azt elmondták, hogy önök hogy gondolják ezt. De milyen célt kívánnak elérni, milyen hatást kívánnak elérni? Ettől remélik azt, hogy az európai uniós pénzek majd megjönnek Magyarországra, vagy elérik azt, hogy a kormány majd még hevesebben harcol az európai uniós pénzekért?  mert számomra ez nem tiszta, számomra nem érthető. Ha valami kontraproduktív, akkor ez a jelenlegi politikai nyilatkozat az, mert ha valóban van egy értelmes, vagy önök által értelmesnek nevezett politikai beszélgetés az Európai Bizottsággal, akkor az ilyenfajta megszólalások, meg gyarmatosítóknak nevezni ezeket az országokat, valószínűleg nem annyira nagyon produktív.

Mi úgy gondoljuk, és én is úgy gondolom, hogy egyetlenegy dolog segítené és mozdítaná előre azt, hogy az Európai Uniótól megérkezzenek Magyarország felé ezek a pénzek, amivel mi is maximálisan egyetértünk  mi is úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak, a magyar embereknek járnak ezek az uniós források , szóval, egyetlenegy dolog mozdítaná előre ezt az ügyet, ha önök befejeznék azt a politikát, azt a lopásra épülő politikát, amit az elmúlt 12 évben folytattak. Mert tisztázzuk, ez az egyetlen oka annak, hogy Magyarország nem kapja meg jelenleg az európai uniós forrásokat, az, hogy folyamatosan visszaéltek az európai uniós forrásokkal. Ez a fő oka, nincs más oka. És nem akarja senki eltiporni Magyarországot, senkinek nincs semmi baja az önök kereszténydemokrata kormányzásával  ahogy Hollik képviselőtársam említette , nincs.

Nem azzal van baj, hogy önöket hatalmazta fel a magyar nép a kormányzásra, azzal van a gond, hogy önök 12 éve folyamatosan ellopják a Magyarországnak járó, a magyar embereknek járó uniós forrásokat. Ezzel van itt a legnagyobb gond, és az ilyenfajta politikai nyilatkozatok nem fogják előremozdítani ezt a vitát, ezt a beszélgetést se a Bizottsággal, se a Tanáccsal, hanem az kellene, ha tényleg érdemi vállalásokat tennének arra, hogy hogyan szorítják vissza ebben az országban a korrupciót. Ehhez egyszerűen ez a politikai nyilatkozat egy teljes pótcselekvés. És ebből is látszik az, hogy amikor önök igazán be akarnak hozni valamilyen törvényjavaslatot, határozati javaslatot a parlamentbe, és azt elég gyorsan átvinni, akkor azt meg tudják tenni két nap alatt  ugye, ehhez két napra van szükség tulajdonképpen , míg, ha megnézzük, mondjuk, Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának a ratifikációját, akkor arra gyakorlatilag majdnem közel két hónapja várunk, mivel ott két hónap szükséges arra, hogy társadalmi egyeztetést folytassanak a magyar emberekkel.

Nyilván az is felmerül, hogy nem lennee fontosabb dolgunk itt a parlamentben. Például az előbb említett ratifikációt is be lehetne hozni, vagy akár, mondjuk, a 2023-as költségvetés módosítását, ami teljesen nyilvánvaló, hogy nem állja meg a helyét, mert olyan számok szerepelnek benne, amik biztosan nem lesznek igazak a jövőre nézve.

(10.10)

Azt külön nevetségesnek tartom, és külön érdekes, hogy önök beszélnek itt politikai nyomásgyakorlásról, önök beszélnek itt zsarolásról, amikor mást sem csinálnak az elmúlt fél-egy évben, mint a különböző vétókkal és a különböző politikai nyilatkozatokkal zsarolják a különböző európai tagállamokat, valamint az Európai Uniót összességében. Külön szórakoztató önöktől hallgatni azt, hogy nem fogadjuk el a politikai nyomásgyakorlást, amikor mást sem csinálnak, csak zsarolják az Európai Uniót.

A felelősségvállalás kérdése mindig-mindig visszaköszön. Itt most az elmúlt hónapokban ez különösen meglátszott, hogy mennyire képtelenek arra, hogy felelősséget vállaljanak a saját tetteikért. Most is 3000 milliárd forintot fagyasztottak be, amit a magyar embereknek kéne ebben a válságos időszakban eljuttatni. 3000 milliárdot fagyasztottak be. És önök is csak keresik azokat az okokat, amire lehet fogni, hogy miért nem kaptuk meg az európai uniós pénzeket. Miközben, ahogy már elmondtam, és még egyszer el fogom mondani, az egyetlen oka, hogy ezeket a pénzeket nem kapjuk meg, az az, hogy önök az elmúlt 12 évben folyamatosan visszaéltek az európai uniós forrásokkal. Loptak, ez történt! Ezért nem kapjuk meg ezeket a pénzeket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage