BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Részben mint előterjesztő is szólnék. Meghallgatva a vezérszónoklatokat, két dolgot azért tisztázzunk! Egyrészt azt, hogy ez egy politikai határozati javaslat, amely arról szól, hogy két európai parlamentben politikai határozat született. Lehet azt mondani, hogy a német parlament felhatalmazást ad a kormánynak, csak ne felejtsük el, hogy a német Bundestagban konkrétan a kormánypártok szavaztak igennel, a többiek pedig tartózkodással és nemmel alapvetően. Tehát politikai döntés született, ahogy látjuk több európai intézménynél is.

Másrészt pedig én azt gondolom, hogy amikor egy ország ügyeiben, tárgyalási folyamataiban  amit ráadásul szabályoz az Európai Unió szerződése 17. §-ának (3) bekezdése, hogy semmilyen tagállami nyomásgyakorlás a Bizottság felé nem méltányos dolog, illetve nem jó dolog  konkrétan ilyen döntések is születtek ezekkel a határozatokkal, nekünk Magyarország érdekei miatt ki kell állni annak érdekében, hogy igenis ilyen határozatok ne szülessenek máshol.

(10.30)

Még egy dolgot hadd tegyek hozzá, amit itt hallottam, hogy ki hogyan és mit kap ezekből a kohéziós támogatásokból, ugye, alapvetően ezekről a pénzekről beszélünk. Nézzék, engem hét alkalommal választottak meg a saját választókerületemben, aminek az egyik oka az is, hogy az elmúlt időszakban a kohéziós alapoknak köszönhetően a területfejlesztési operatív programokból és az ehhez kapcsolódó EFOP-os és az alapvetően a „Magyar falu” programhoz kapcsolódó önkormányzati és intézményi fejlesztésekből az én térségemben, Nógrádban, Nyugat-Nógrádban, ami nem a legmódosabb térsége az országnak, mégis 85 százalékban sikerült megújítani azokat az intézményeket. Ezeknek a felújítását, fejlesztését, modernizációját alapvetően a területfejlesztési operatív programoknak, illetve az EFOP-os programoknak köszönhettük. Bízom benne, hogy a jövőben is meg fogjuk tudni ezt tenni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage