DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ön úgy fogalmazott, hogy nincs miért büszkének lenni. Ezzel szemben ez az ország mindent megtesz azért, hogy még egy ilyen rendkívüli helyzetben is helytálljon, és ez a gazdasági helyzetre is igaz. A gazdasági növekedés jóval nagyobb, mint az uniós átlag. Ön szerint ez semmi. Ha megnézzük a munkanélküliségi adatokat, amit 12 százalékról hoztunk le az önök kormányzása után, akkor azt tudjuk elmondani, hogy a foglalkoztatottság Magyarországon újra rekordon áll. Erre mondja ön, hogy semmi. Említette a nyugdíjemelések kérdését. Önök voltak azok, akik elvették a 13. nyugdíjat, és ez a kormány volt az, amelyik ezt visszaadta. És ez az a kormány, amely nyugdíj-kiegészítéssel és nyugdíjprémiummal segíti idősebb honfitársainkat, s az idén is volt emelés. Erre mondja ön, hogy semmi. Ami a bérek kérdését illeti, nézzük, mondjuk, a minimálbéreket. Amikor önök kormányoztak, huszon-egynéhány ezer forinttal tudták emelni a minimálbért, a mostani kormányzás alatt pedig háromszorosára nőttek a minimálbérek. Erre mondja ön, hogy semmi.

És ha a konkrét intézkedéseket nézzük: ez a kormány volt az, amelyik a mostani rendkívüli helyzetben árstopokat vezetett be, például kamatstopot, élelmiszerárstopot. Ez a kormány az, amelyik mindenféle baloldali kritika ellenére fenntartja a rezsitámogatást. Ez önmagában 181 ezer forintos támogatást jelent havonta. Ezzel szemben önök mit ajánlanak? Egyrészt támadják az összes ilyen intézkedést, másrészt egy rakás adóemelési javaslatot tettek le az asztalra: társaságiadó-emelést, személyijövedelemadó-emelést is akarnak, és még karbonadót is bevezetnének.

Ami a zöldfordulatot illeti: az azért egészen bámulatos, hogy az egyik felszólalásban számonkérik a kormányt, amiért zöldberuházásokat támogat, például akkumulátorgyárat, a másik felszólalásban meg szétteszik a kezüket és azt mondják, hogy hol van már a zöldfordulat. Legalább egymással egyeztessenek, tisztelt képviselő hölgyek és urak, ott a baloldalon!

Ami pedig az energetikai függést és az energiapolitikát illeti: ön is tudja nagyon jól  mert pár nappal ezelőtt már beszéltünk erről egy vita keretében , hogy ez az a kormány, amely interkonnektorokkal segíti azt, és ezeket építette ki, hogy ne függjünk annyira az orosz gáztól, hogy máshonnan is érkezhessen gáz. Ez a kormány volt az, amelyik LNG-szállítmányokat is lehetővé tett. Ez a kormány volt az, amelyik visszaszerezte a MOL-részvényeket. Ez a kormány volt az, amelyik visszaszerezte a tárolókat, azokat a tárolókat, amelyeket az ön mellett pár székkel ülők eladtak. Érti, képviselő úr?! Ha önökön múlik, akkor ebben a háborús helyzetben nem lenne gáz Magyarországon. Önök javasolták azt, hogy el kell zárni a gázcsapokat. Ez az önök javaslata. S nemcsak nem lenne gáz, hanem nem működne a Paksi Atomerőmű, és nem kapnának 181 ezer forintos rezsitámogatást a magyar családok.

Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt hónapokban sokféle nehézséggel kellett megküzdenünk, de az ellenzéktől igazság szerint semmi, de semmi segítséget nem kaptunk. Sőt, egy rakás olyan javaslatot tettek és számos olyan döntést hoztak, amelyek egész egyszerűen nem állnak Magyarország érdekében. Ez egyenes következménye annak, hogy a baloldal dolláralapra helyzete a politikáját.

Ezek után feldereng pár kérdés. Leginkább az a kérdés, tisztelt képviselő úr, hogy mennyi az annyi. Például az az álláspontjuk, hogy fegyvereket meg katonákat kellene küldeni a hadszíntérre, vajon hány dollárba kerül? Amikor a gázcsapok elzárását követelték, az vajon hány köteg zöldhasú? Amikor a Paksi Atomerőmű működését tennék lehetetlenné, az hány dolcsi, az mennyibe kerül? Amikor azért kampányolnak, hogy ne kapjuk meg az uniós pénzeket, és így is szavaznak itt az Országgyűlésben, az már benne van a megkapott 4 milliárdban, vagy még nincs benne, majd ezután kapják meg? Tiltakozhatnak, nézhetnek félre, próbálhatják az egészet meg nem történtté tenni, ettől még az a helyzet, tisztelt képviselő úr, hogy azt a politikát, amit önök, amit az egész baloldal képviselt az elmúlt hónapokban, nem kérte senki Magyarországon. Senki nem kért ilyet! Azt mások kérték! S lehet, hogy másoknak ez az érdeke, lehet, hogy másoknak ez az elvárása, de hazánknak nem ez az érdeke.

S a dollárbotrány hatótávolsága, mint ez a pár példa is mutatja, nem csak a választásokig ért. Ott van minden jelenlegi politikai akciójukban, minden jelenlegi állásfoglalásukban, főleg a háború és a szankciók ügyében. Ez a nagy különbség a baloldal és a nemzeti oldal politikája között: az egyik dollár-, a másik nemzetiérdek-alapú. Higgyék el, hogy ezt a választók is nagyon jól tudják. Éppen ezért, amíg ezen a politikán nem változtatnak, addig a választásoknak is ugyanaz lesz az eredménye, mint tavaly áprilisban. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage