DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Hát, ismét eljött a főispánok kora. Lépést kell tartani a változásokkal, tisztelt Ház, így felszólalásomat én is ennek megfelelően teszem meg.

(14.00)

Olim lingua officialis dietae Regni Hungariae per saecula lingua Latina fuit. Et nunc iterum tempus supremorum comitium venit! Loquere lingua Latina iterum necesse et modernum est! (A Jobbik frakciójának képviselői távoznak az ülésteremből.  Rétvári Bence a jobbikos képviselők felé mutatva: Erre kivonulnak!)

A Magyar Királyság Országgyűlésének hivatalos nyelve a latin volt  ezt csak azért mondom, akik még középfokon vannak, majd ők is lépést tartanak az idővel, és eljutnak egy felsőfokra.

És most ismét elérkezett a főispánok kora, latinul beszélni ismét szükséges és modern dolog, tisztelt képviselőtársak! De nem kellene itt megállni! Olyan széles az új feudalizmusba vezető út, annyi lehetőség nyílik még! Itt van például a motiváció kérdése. Az új főispánok és vármegyei tisztségviselők munkájának elismeréseként már most új díjat kellene létrehozni. Petőfi Sándor nagyszerű költőnknek épp idén ünnepeljük 200. születésnapját, érdemes hozzá fordulni, és létrehozni a Pató Pál-díjat. Latinul: praemium de Paolo de Pato nominatum.

De itt van a Nemzeti alaptanterv, az oktató-nevelő tevékenység fundamentuma. De mit is beszélek én, hogy Nemzeti alaptanterv?! Sokkal modernebb lenne így hívni: norma fundamentalis studiorum nationalis.

Itt szerepel egy olyan ügy, amelynek újraértelmezése, tisztelt képviselők, a főispánok korában nagyon is időszerű. Az esetet egy bizonyos Michaelis Figulus, régiesen Fazekas Mihály jegyezte le. Az állattartással is kapcsolatos vagyonjogi problémát felvető ügy  házi ludak birtoklása, anser domestica  dominus illustrissimus de Döbrögh, vulgo Döbrögi uram versus Lúdas Mátyás, vulgo Lúdas Matyi jobbágyi származású állampolgár között bontakozott ki. Ennek megítélése az elmúlt korszakokban igencsak helytelen volt, és most az újjászervezett, modern közigazgatás és tanügyi igazgatás feladata legyen a helyretétel. Ez azért is szükséges, mert eddig hosszú-hosszú időn keresztül kettős mércével mértek, akárcsak Brüsszel  de hogy is beszélek, helyesen modulus Bruxelliensis bipolaris , ugyanis nem vették figyelembe a két fél, Döbrögi uram és Lúdas Mátyás között eleve létezett testtömegkülönbséget, ami például futásnál vagy egy adott pont elérésénél jogtalan előnyhöz juttatta a megnevezett Lúdas Mátyást. Ennek fényében kell az új, területileg illetékes ispánnak a kérdést új és helyes megvilágításba helyezni.

Most azt hihetnék, hogy viccelődöm. De tudják, mi a legszörnyűbb? Az, hogy teljesen komolyan beszélek. Teljesen komolyan beszélek! Így aztán rogo dominum ministrum seu secretarium rei publicae in more aetatis novae similiter in lingua Latina responsum dare. Arra kérem miniszter, illetve államtitkár urat, hogy az új korszak rendjének megfelelően latinul reagáljon. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.  Font Sándor: Még a Nemzetiben van egy hely!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage