TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Érdekes az ön felszólalása. Egy dolgot kihagyott belőle, hogy mi is van ezzel a dollárbaloldallal (Derültség a DK soraiból.  Közbeszólás a DK soraiból: Rubel, tudja, államtitkár úr!), hogy is működik az önök politikája. Azt is megmondják önnek cserébe a dollárokért, hogy mit mondjon a magyar parlamentben (Arató Gergely: Neked mit mondtak, a rubelért mit kell mondani?), hogy mit kell mondani erre a kormányra, hogy mit tesz rosszul?

Aztán azt is elfelejtette, hogy inflációs válság van a világban, Európában és benne Magyarországon is. Ezt a válságot, ezt az inflációt semmi más nem okozta, mint a brüsszeli szankciós politika. (Derültség a DK soraiból.  Arató Gergely: Azt a hétszázát! És csak Magyarországon!) A brüsszeli szankciós politika, amit önök támogatnak elvtelenül és tartalom nélkül. (Varju László: Csak Orbán Viktor támogatta!) Az a legfontosabb, hogy önök megfeleljenek a megbízóiknak. A megbízóiknak, akik azt mondják, támogatni kell a háborút, Magyarországot bele kell sodorni a háborúba, támogatni kell a szankciót, ha támogatjuk, a szankció által magas lesz az energiaár, és így magas lesz az infláció, és egyre nehezebb lesz a megélhetés Magyarországon. Ha önökön múlna, és ezt is mondták, egy évvel a háború után már Magyarország nem lesz működőképes, Magyarországnak nem lesz működőképes költségvetése, nem lesz fizetőképes az ország, nőni fog a munkanélküliek száma, és csökken a gazdaság teljesítménye.

Na, nézzük a valóságot! Magyarország költségvetése egyensúlyban van, vállalt kötelezettségeit fizetni tudja. Magyarországon a gazdaság teljesítménye, az év egészét tekintve a gazdaság növekedése 4,6 százalékos, ezzel az Európai Unióban még mindig az élmezőnyben, az ötödik helyen vagyunk. Bármilyen hihetetlen, az önök reményei és vágya ellenére nem nőtt Magyarországon 2022-ben a munkanélküliek száma, sőt csökkent, 4,1 százalékról 3,6 százalékra csökkent a munkanélküliek száma. Ha az infláció elleni küzdelmet nézzük, mert azért is megtesz mindent a kormány, hogy az infláció okozta nehézségekben az embereknek segítsen, ha csak a makroszámokat nézzük, a bruttó átlagkereset az elmúlt évben 17,5 százalékkal növekedett, a minimálbér növekménye jelentős január 1-jétől. A nettó átlagkereset növekménye, a reálkereset növekménye az elmúlt évben 2,6 százalék volt. De ha a nyugdíjasok nyugdíjnövekedését tekintjük, akkor január 1-jétől a nyugdíjasok az elmúlt év egészét tekintve az inflációt meghaladó nyugdíjemelésben részesültek. (Közbeszólás a DK soraiból: Nem igaz!) Ennek a mértéke 15 százalék. A nyugdíjasok emellett megkapták azt a 13. havi nyugdíjat, amelyet önök egy sokkal kisebb válság és nehézség idején elvettek tőlük. A Fidesz-kormány nem elvette ilyen nehézségek közepette sem, hanem a nyugdíjasoknak visszaadta a 13. havi nyugdíjat a 15 százalékkal emelt mértékben.

Tisztelt Képviselő Úr! Emellett a kormány több infláció elleni intézkedést is hozott, az árstopok mellett például a kamatstop rendszerét. Persze ezt mind-mind lehet lebecsülni, és lehet mondani azt, hogy ez nem elég. Valóban tovább kell küzdenünk az inflációval, és valóban olyan döntéseket kell hozni, amely a magyar embereknek, a magyar családoknak megkönnyíti az életét.

(14.30)

Azt is látnunk és tudnunk kell, hogy az ország valóban nehéz gazdasági helyzetben van, de mindamellett a gazdaság működőképes, a közigazgatás rendszere működőképes, Magyarország működik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és Magyarország működni is fog. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage