DÚRÓ DÓRA (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az ön szavai és a tettei között bizony gyakran ellentmondás feszül, és engedje meg, hogy azon kérdéskörök kapcsán, amelyekről ön is beszélt, ezekre rávilágítsak.

Egyrészt arról beszélt  helyesen, és ezzel egyetértek magam is , hogy a katonai konfliktus egyre mélyül Ukrajnában, és ez talán rövid távon a legnagyobb veszély. Ennek elsődleges okai nyilván azok a fegyverszállítások és egyéb segítségek, amelyeket Ukrajna Nyugat-Európából az Egyesült Államok erőteljes nyomására kap. Ugyanakkor önök mégis előterjesztenek a tisztelt Ház elé egy olyan javaslatot, amely Svédország és Finnország NATO-csatlakozását megszavazza. Nem érzie úgy, miniszterelnök úr, hogy ez is mélyíti a konfliktust, ez is az eszkaláció újabb lépése, és nem lennee jobb, ha Magyarország nemmel szavazna erre a csatlakozási szándékra? A Mi Hazánk Mozgalom frakciója mindenképpen így fog tenni.

(16.10)

A háborúval a következő években is sajnos valószínűleg együtt kell élnünk, hiszen most már az IMF előrejelzése szerint is 2024-ben az orosz gazdasági növekedés meg fogja előzni például Európa legnagyobb gazdaságának, Németországnak a gazdasági növekedését, de így lesz a franciával és az olasszal szemben is 2024-ben, sőt egyre több nyugati elemző is rávilágít arra, hogy Oroszország még akár évekig képes lesz finanszírozni ezt a háborút. Tehát a magyar kormánynak is mind gazdaságpolitikai, mind más értelemben arra kell berendezkednie, hogy ez a háború akár a következő éveinket is meghatározhatja. (Orbán Viktor: Hát, ez így van.)

Az infláció kapcsán és más gazdaságpolitikai következmények kapcsán ön kizárólag a háborút és a szankciókat okolja. Egy kicsit a rossz focistára emlékeztet, miniszterelnök úr, az ön érvelése, aki azt mondja, hogy azért veszítette el a meccset (Derültség, közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.), mert a fű vagy a páratartalom olyan volt, a körülmények voltak rosszak, és nem ő focizott rosszul, míg ha bármilyen sikerről számol be, miniszterelnök úr, azt a kormány gazdaságpolitikájának tulajdonítja. Úgy gondolom, hogy ez egy farizeus magatartás, az infláció kapcsán különösen, hiszen a háború előtt, a szankciók bevezetése előtt is már az infláció emelkedni kezdett, és más országokhoz képest a magyar infláció különösen az élelmiszerárak tekintetében különösen magas. Így a Mi Hazánk Mozgalom szerint egyébként elsődlegesen a hazai élelmiszeripart kellene támogatni ahhoz, hogy az élelmiszer-inflációt le tudjuk törni, és ez egyébként hosszú távon az önrendelkezésünkhöz is hozzájárulna, azt is erősítené, szemben a kormány akkumulátorgyárak telepítését célba vevő gazdaságpolitikájával, hiszen ez növeli a kitettségünket, a multik pénzszivattyúját erősíti, és amiről ma még egyébként nem esett itt szó, jelentős számú vendégmunkás betelepítését is eredményezi Magyarországra, ami szembemegy azzal a politikával, amit ön a bevándorlás kapcsán, legalábbis szavakban, hirdet.

Azt mondta, miniszterelnök úr, szó szerint idézem: „Az egész ország büszke lehet arra, hogy a családpolitika, a családtámogatások bővülnek Magyarországon.” Ez egész egyszerűen nem igaz, miniszterelnök úr. Egy új családtámogatást vezettek be, hármat megszüntettek, például a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. Tehát a családtámogatások  egyébként az ön 2010 óta tartó kormányzása idején először  szűkülnek Magyarországon. Kevesebb családtámogatási forma van, és ami ennél sokkal súlyosabb, hogy az összes családtámogatás az infláció miatt a reálértékéből veszített idén január 1-jén. Az összes, nem egy vagy kettő, hanem mindegyik. Sőt, a nagycsaládosoknak, tehát a három gyermeket nevelő családoknak 2012-ben bevezetett adókedvezmény ma reálértéken az egyharmadát éri annak, mint amennyit ért akkor. Ez az a bizonyos 99 ezer forint, ennek az értékének most 300 ezer forint körül kellene lennie, ha az ugyanolyan reálértékét meg tudta volna tartani.

De nem az a legnagyobb probléma, miniszterelnök úr, hogy csökkennek a családtámogatások, hanem az eredménytelenség, ami szintén 2011 óta először fordul elő Magyarországon, hogy a teljes termékenységi arányszám csökkent; ez a legnagyobb probléma. Én azt kérdezném ezzel kapcsolatban, miniszterelnök úr, hogy ön 2018-ban a miniszterelnöki beiktató beszédében célul tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország érje el a 2,1-es termékenységi arányszámot, hogy erről ön lemondott? Lemondott erről a céljáról? Én azt szeretném, hogy ne mondjon le erről, ugyanakkor, ha ezt el szeretnénk érni, ahhoz további családtámogatások szükségesek, azok bővítése szükséges. A nyugdíjasokkal kapcsolatban ön kiemelte, hogy a 13. havi nyugdíjat visszavezették, a családtámogatások során is hasonlóra lenne szükség.

S végezetül szeretnék a gyermekvédelem témájához is hozzászólni, mert lehet, hogy a Momentumot ez nem érdekli, de ez egy valós probléma Magyarországon. Nemcsak a törvényeket kell szigorítani, hanem magának a rendszernek is jobban kellene működnie, ugyanis ennek a konkrét férfinak, aki most, az elmúlt napokban, hetekben a közvélemény figyelmébe került, konkrétan az ő esetét öt évvel ezelőtt jelezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom annak az iskolának, ahol ő tanított  ez akkor egy VIII. kerületi iskola volt , és a KLIK-nek is. Becsatolták az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, fényképeket, és semmilyen válasz erre nem érkezett, miniszterelnök úr. Ez felháborító! És nemcsak az oktatásban vannak ilyen problémák, hanem sajnos az LMBTQ-lobbi nyakig beásta magát az oktatás, az ügyészség, a rendőrség, a média és a reklámok világába is. A gyermekvédelmi törvény akkor fog hatékonyabban működni, ha szankciókat is rendelnek mellé, de ezt a jogalkotó elmulasztotta az előző módosításkor is.

Kérem, hogy ezt most ne tegyék meg, mert ha nem lesznek mellette szankciók, akkor minden ugyanúgy fog folyni tovább, ahogyan eddig. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Mi Hazánk Mozgalom soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage