GYURCSÁNY FERENC (DK): A zagyvaság akkor is zagyvaság marad, ha azt márvánnyá akarja nemesíteni a nagyravágyás (Taps és moraj a kormánypárti padsorokból.), ha az ürességet nem tölti meg tartalommal a hatalom. (Szászfalvi László: Cicerói magaslatok!) Béke kell, persze, hogy béke kell! (Zaj.  Az elnök csenget.) A kérdés az, hogy a gyilkos békéje vagy az áldozat békéje.

Önök valójában a gyilkos békéjét támogatják. Amit elvettek, azt elvitték, akiket megöltek, az nem fontos  mondják önök. Maguk valójában azt akarják, hogy Ukrajna adja meg magát. Rongy gondolat, rongy magatartás! Maguk valójában trianoni békét támogatnak Ukrajna rovására. Szemforgató alakok maguk! Mi is békét akarunk (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szemkilövető!), a rend, a törvényesség, a becsület, a tisztesség, az áldozat békéjét; egész egyszerűen szólva, hogy Oroszország menjen haza.

Mondott valami hasonlót egy magyar fiatalember 1989-ben. Mi most is ezt mondjuk: Oroszország menjen haza, semmi keresnivalója Ukrajnában vagy bárhol máshol. A mi 1989-es szónokunk, ha akkor és azóta nem silány kurzusember volt, vagy az ma is, akkor tartozik egy mondattal: a haza nem eladó, Magyarország nem eladó, Ukrajna nem eladó.

Nyomasztó a kérdés: miért csinálja ezt a magyar kormányfő? Miért fordul mindennel és mindenkivel szembe, és áll a gyilkos orosz elnök pártjára? Ráadásul mindeközben mi vesszük Európában legdrágábban a gázt Oroszországtól. Mi van itt? Mindeközben lényegében bármilyenfajta előkészítés nélkül megveszünk egy új orosz atomerőművet. Mi van itt? Ráadásul befogadunk egy orosz kémbankot, és mostanra az Európai Unióból mi vagyunk az egyetlen tulajdonosai. Mi van itt? Hogyan történhet mindez? Lehetséges, hogy a magyar kormányfő Oroszország ügynöke? Mi más magyarázná, hogy fontosabb neki Oroszország, mint a saját hazája? (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Óó! Jaj!) Ha a kormányfő nem önálló, akkor a haza sem az. Ha a haza nem önálló, akkor nincs uralma saját sorsa fölött, akkor szolgaország és szolganemzet lesz. (Dr. Selmeczi Gabriella: Az te vagy, Feri!) Az lesz, ha önök maradnak. Az ilyen kormánynak és az ilyen kormányfőnek buknia kell. Teszünk érte! (Derültség és közbeszólások a kormánypárti padsorokban: Buktál is! Elég nagyot!  Szászfalvi László: Majd jön az árnyékkormány! - Zaj. - Az elnök csenget.)

Mi a Demokratikus Koalícióban, Dobrev Klára árnyékkormányában más hazáról álmodunk (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) és más hazáért teszünk. (Zaj.  Az elnök csenget.) Távol áll tőlünk a hazafias melldöngetés. Távol áll tőlünk a harcos ellenfélkeresés. Hazánk és polgárai állnak hozzánk közel, és értjük, hogy az a dolga egy kormánynak, hogy vigyázzon a hazára és vigyázzon az emberekre.

Ahogy hallottuk, a kormányfőnek valójában nincs érdemi mondanivalója az egyre szorítóbb élet fájdalmára, az oktatás világának jogos keserűségére, a lázadásra, az összedőlő egészségügyre, Magyarország külső és belső elmagányosodására. Önöknek menniük kell, és jönni kell egy új, hazafias európai kormánynak, a remény, a tisztesség és a partnerség kormányának. (Moraj és taps a kormánypárti padsorokból.  Kocsis Máté: Akkor sosem akartok kormányozni!) Mi nem az önök ellenzéke vagyunk. Mi az önök ellenfelei vagyunk, mert hazafiak vagyunk, és a hazafiak szemben állnak önökkel, és velünk tartanak. Aki hazafi, az velünk van. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage