DR. DÁVID FERENC (DK): Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára emlékszik rá, hogy a külügyminiszter aktívan részt vett abban az egyezségben, hogy 2019-ben a fideszes többség megszavazta a Budapestre költözött és itteni székhelyű orosz kémbankot, a Nemzetközi Beruházási Bankot úgy, hogy annak valamennyi alkalmazottja és vendége mentességet kapott a magyar hatóság felügyelete alól. Ez azt jelenti, hogy a vezetők, a vendégek a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és az egész Európai Unióban.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Mostanra azért még kínosabb lett a helyzet, mert Magyarország teljesen egyedül maradt a Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei között Európában. Az Ukrajna elleni orosz agresszió hatására Szlovákia és Csehország már korábban távozott a bankból, Románia június 9-én fog, mostanra pedig Bulgária is bejelentette, hogy augusztus 15-étől megszünteti részvényesi tagságát. Magyarország tehát teljesen egyedül maradt a bank részvényesei között, olyan társágban, mint Kuba, Mongólia és Vietnám; egy olyan bankban, amelyet nem véletlenül neveznek egész Európa-szerte orosz kémbanknak, amely sokak szerint az orosz titkosszolgálat meghosszabbított keze. Egy olyan bank, amin keresztül Putyin orosz kémeket csempészhet Európába, akik az önöktől kapott diplomáciai mentességet kihasználva szabadon utazhatnak a kontinensen, ki tudja, milyen ügyeket intézve. Ismétlem: miközben a többi európai ország igyekszik megszabadulni minden kapcsolattól, ami az orosz kémbankhoz kötheti őket, Magyarországon még mindig teljes mentességet élveznek a vezetői és vendégei.

Ezért kérdezem államtitkár urat: hogy lehet az, hogy Magyarország egyedüliként maradt részvényese az orosz kémbanknak? Hogyan engedheti meg magának a magyar kormány, hogy egy Európa biztonságát súlyosan veszélyeztető létesítményt nemhogy megtűr az ország területén, hanem még lelkesen támogat is? Mennyire szolgálja Magyarországot egy olyan szervezet támogatása, amely a háborús agresszor kémeit segítheti Európa területén? Mennyire szolgálja ez a békét? Mikorra várható, hogy a magyar kormány bejelenti, kilép a kémbankból és nem veszélyezteti tovább hazánk és Európa biztonságát? Erre várom a választ, államtitkár úr. Köszönöm szépen előre is. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage