KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! „Az infláció olyan, mint a tigris, és neked csak egy töltényed van. Ha nem találod el, felfal téged. Kérem, bízzanak bennünk, mi eltaláljuk”  mondta Orbán Viktor szóviccekkel tarkított, ám Putyinénál kicsit rövidebb évértékelőjében. Nem tudom, hogy honnan jutott eszébe Orbán Viktornak éppen a tigris, amikor errefelé a legnagyobb veszélyt a medve jelenti, és hogy miért csak egy tölténye van, de leginkább azért sántít ez a hasonlat, mert ezt a tigrist igazából a magyar kormány hozta létre. Saját teremtményével akar megküzdeni a vadászó miniszterelnök. Ezt az alábbiakkal szeretném alátámasztani.

Az európai szinten is éllovas magyar infláció már 2021 óta emelkedik. Az elemzők is megállapították és a KSH is bemutatta: az infláció már a háború megkezdése előtt több hónappal, már 2021 nyarától, kora őszétől gyorsuló ütemben növekedett. Sehol máshol ilyen mértékben nem emelkedett az infláció, mint Magyarországon. Az euróövezetben csökken az infláció, mindeközben a magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban. Az élelmiszerárak változása már nyár óta nálunk a legmagasabb az EU-ban. Az aszálykárokat nem enyhítették kellő mértékben a gazdák számára, emellett a kormány nem nyújt támogatást a gazdáknak a megnövekedett rezsiköltségek miatt, így kénytelenek árat emelni. Ez a magyarázata a szeptemberi árrobbanásnak.

Továbbá: a kormány szerint mindennek az oka a szankciós infláció. De ha valóban a brüsszeli szankciók miatt szálltak volna el így az árak, akkor ezért ki a felelős? Ki is szavazta meg ezeket a szankciókat? A magyar kormány felelős a szankciós inflációért, hiszen minden szankciót megszavazott.

De most térjünk rá a nyugdíjasokat érintő inflációra! Mint már említettem, 2021 szeptemberétől kezdve mindenki érezhette az árak emelkedését, de a nyugdíjasok, az alacsony jövedelműek jóval az átlagos felett tapasztalható drágulást szenvedtek el. A januári adatok szerint a nyugdíjas-infláció pedig 27,4 százalék volt. Ehhez képest a kormány arra veri a mellét, hogy 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Tehát itt van egy hatalmas tigris, egy rekordméretű infláció és kábé feleakkora méretű nyugdíjemelés, illetve a béremelés sem sokkal több, ahol volt.

Mindezek miatt kérdezem: miért hagyja a kormány, hogy a tigris felfalja a nyugdíjakat? Hogyan fogják eltalálni ezt a bizonyos tigrist? Hozzá kell tennem, hogy az elmúlt hetekben számtalan kérdést tettünk fel a kormánynak a nyugdíjakkal, szociális ellátásokkal kapcsolatban, de érdemi válaszokat nem kaptunk. Ezek a kérdések továbbra is kérdések. Várom a válaszokat.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage