DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is felemlítette, és igaza van, a háború és a brüsszeli szankciók miatt elszabadult energiaárak a postát is nehéz helyzetbe hozták. Ez a szankciós felár a társaság esetében mintegy 20 milliárd forint többletköltséget jelent. Ugyanakkor ön is pontosan tudja, hogy a magyar állam nem nyújthat támogatást a postának, mert az tiltott állami támogatásnak minősül.

A kormány ebben a jelenlegi válságos helyzetben a posta teljes belső megújítására vállalkozott, hogy csökkenteni tudjuk a veszteséget és fenntarthatóvá tegyük a működését. A Magyar Postának az európai trendeknek megfelelő, ügyfélközpontú, versenyképes, digitális és szolgáltató szemléletű, modern állami vállalattá kell válnia. A társaság vezetésének feladata, hogy racionalizálja és modernizálja a szervezetet, megteremtse a gazdaságos működés alapjait. A Magyar Posta az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztést hajtott végre, amelyekkel a postai szolgáltatások már nemcsak személyesen, hanem a legmodernebb digitális csatornákon is elérhetők. Mindamellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változtatásokat követően is magas színvonalon elérhetőek maradnak.

A Magyar Posta jelenleg is és a jövőben is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit. Az ön által is felemlített európai uniós irányelv szerint egy ekkora területű és népességű országban a mintegy 1600 posta helyett országszerte jelenleg is több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére. A hazai lefedettség nemzetközi szinten is kiemelkedő: Magyarországon tízezer lakosra 3,46 posta jut; ez a szám Európában 2,91. A vidéki településeken a mobilposta-szolgáltatás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a lakossági visszajelzések alapján az ügyfelek igen elégedettek ezzel a szolgáltatással.

Megvizsgáltuk képviselő úr javaslatait. Megítélésünk szerint sem postaszolgáltatási, sem gazdasági, sem ügyféloldali szempontok nem indokolják és nem támasztják alá azok teljesítését. A társaság ’23 februárjában új partneri programot indított, melynek keretében lehetőséget biztosít, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok et cetera, és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt. Nemzetközi viszonylatban számos országban hasonlóan működnek ilyen formában posták.

A „Magyar falu” program keretében megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik be a posta. Nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a társaságok a partnerek részére a felvételhez kötött tevékenységek  csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel  elősegítését kívánja partneri kezelésbe adni, a házhoz, tehát a címhelyre történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta végzi. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel.

(17.50)

Az új modell lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy továbbra is helyben, de hosszabb nyitvatartási időben legyenek elérhetőek a szolgáltatások. A Magyar Posta megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosít a posták szerződés alapján történő üzemeltetésére. Ebben az esetben a szerződő fél üzleti alapon díjat fizet, a társaság pedig a szerződéses partnere által kért helyen (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) saját munkavállalójával és saját eszközeivel végzi a szolgáltatásokat.

Kérem képviselő urat, hogy méltányolja a válaszomban elhangzottakat. Köszönöm a türelmet, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage