BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Maga a kormány ismerte el: Magyarországnak semmilyen versenyelőnye nincsen az akkumulátorgyártásból a bőkezű állami támogatásokon kívül. Másképpen fogalmazva: semmilyen feltétel nem adott, hogy a kormány lázálmait követve akkumulátorgyártó nagyhatalom legyünk. Nincs olcsó megújuló energia, mert tíz éve tilos szélerőműveket építeni, és mert büntetőadó sújtja a napelemeket. Nincs víz, mert a klímaváltozás és az elhibázott kormányzati vízgazdálkodás miatt kiszáradóban van az ország. És nincs elegendő munkaerő sem, amiért szintén a kormány és annak tudatos bércsökkentő politikája a felelős.

A gödi Samsung-gyárban 3594 munkásnak alig fele magyar állampolgár, a többi külföldi vendégmunkás, az üzemben kevesebb mint száz gödi lakos dolgozik. Akkor vajon miért Gödre települt ez a gyár? Biztosan nem a munkaerő miatt. A kormány hazug módon mégis a munkahelyek megvédésére hivatkozva sorolta az iparterületet különleges gazdasági övezetbe. Ezzel elvette az iparűzési adót a gödiektől, a környezeti ártalmakat nekik kell elszenvedniük, ők élnek együtt az állandó tűz- és robbanásveszéllyel, amit a gyár jelent. A gazdasági előnyökből pedig nem élveznek semmit, mert a gyár által fizetett adót a kormány elvonja. Így működik Magyarország Kormánya kicsiben és nagyban: önöké a haszon, miénk a kár.

A debreceni akkumulátorgyárnak hasonló problémákkal kell szembenéznie. Miközben a debreceni lakosok még mindig szinte semmit nem tudnak a beruházásról, helyi hírek szerint már most keresik a lakásokat a kínai vendégmunkásoknak.

Hogy miért nem állnak sorban az emberek, hogy akkugyárban dolgozhassanak? Túlságosan alacsonyak a munkabérek, 1200-1700 forintos órabérekről hallani. Hát, ez nem valami vonzó ajánlat. Főleg úgy, hogy az akkumulátorgyárban dolgozni veszélyes, a Samsungnál több tucatnyi munkavédelmi szabálytalanságot észlelt a hatóság, egyiknek sem lett komoly szankciója, pedig még haláleset is történt.

Számomra a legfontosabb a biztonság, megengedhetetlen, hogy a munkavállalók egészségét, életét, megélhetését áldozzák fel külföldi gyárak profitjáért. Éppen ezért várom válaszukat: mit tesz a kormány, hogyan szigorítja az ellenőrzéseket azért, hogy az akkumulátorgyárak biztonságos munkahelyek legyenek? És mit tesznek azért, hogy ezek a gyárak tisztességes, versenyképes bért fizetve elsősorban hazai munkaerőt alkalmazzanak? Köszönöm válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage