MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önök az ellenzék részéről tendenciózusan idegen akkumulátorgyártóként hivatkoznak ezekre a magyarországi beruházókra, miközben más iparágak vonatkozásában ezt a jelzőt ilyen sűrűn nem használják. Ezzel, azt gondolom, hogy egyfajta olyan hangulatot kívánnak kelteni, amely a külföldi beruházókkal szemben alakítandó ki a magyar közvéleményben ebben a konkrét szegmensben. Ezt nem tartom helyénvalónak, hiszen ha más esetekben nincsen probléma azzal, hogy külföldi beruházók érkeznek Magyarországra, akkor az akkumulátoripar esetében sem ezt az aspektust hangoztatnám. Egyébként pedig az „idegen” mit takar? Takar kínait, takar koreait, takar németet és más nemzetiségűeket, úgyhogy ezzel a jelzővel, azt gondolom, érdemes csínján bánni.

A képviselő úr pontosan tisztában van a számokkal, tisztában van azzal, hogy mekkora csúsztatás azt állítani, hogy a paksi bővítés az akkumulátorgyártó kedvéért történik. Nem azért történik. Ez egy tíz évvel ezelőtt elhatározott, stratégiai jelentőségű és nélkülözhetetlen energiaforrás, elektromosáram-kapacitás Magyarországon, amit nem tudunk mással kiváltani. Akár jönnek akkumulátorgyártók, akár nem, a Paks II. bővítés indokolt, és elementáris érdeke a magyar gazdaságnak és a magyar családoknak, már csak azért is, mert idővel  ahogyan képviselő úr szintén pontosan ismeri az évszámokat  Paks I. kivezetésre kerül. Ez most éppen tárgyalás alatt van, hogy pontosan mikor, de előbb-utóbb Paks I. kifut, tehát ha másért nem is, ezért Paks II. feltétlenül szükséges. Tehát az a kérésem, hogy beszéljünk ezekről a kérdésekről tárgyilagosan és olyan tendenciózus felhangok nélkül, amelyek egy olyan kontextust adnak ennek az ügynek, amelytől megtisztítva sokkal tisztábban látjuk a lényeget.

A jövő mobilitásához, a zöldátállás sikeres megvalósításához, mindannyian tudjuk, hogy elengedhetetlenné vált a nagy teljesítményű akkumulátortechnológia alkalmazása világszerte. Ennek megfelelően az iparág szereplői hatalmas fejlesztésekbe kezdtek, tehát nem csak Magyarországon figyelhetjük meg ezt a folyamatot. A Bloomberg adatai szerint egész Észak-Amerikában összesen 55 helyen folyik jelenleg akkumulátorgyártás, mintegy 813 gigawattórányi teljesítményt megtestesítve.

Németországban a jelenlegi tervek alapján 14 akkumulátorgyár fog megvalósulni. Az uniós tagállamok közel felében lesz olyan gyár, amely kimondottan lítiumionos akkumulátorokat fog gyártani, tehát azzal a technológiával, mint amilyennel a CATL is fog dolgozni Debrecenben, azonban a termelési értékláncban, tehát a különböző fázisú termelésben szinte mindegyik tagállam részt fog venni.

A járműipar nyilván megértette ezt a kihívást. Mindhárom prémium német autógyár Magyarországon képzeli el megvalósítani az elektromobilitási stratégiája egy jelentős szeletét, és részben ennek köszönhetően számos beszállító is idetelepül hazánkba. A kormány stratégiai célja volt, hogy a nyugati autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók Magyarországon találkozzanak, ezzel megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a magyar gazdaság hosszú távú növekedési pályán tudjon maradni.

Ami a vízfogyasztást illeti, tisztelt képviselő úr, ez egy visszatérő aggály a földterület elfoglalása mellett. Itt néhány szám, nézzük Debrecent! Hadd emlékeztessem arra, hogy az ön kezdeményezésére összehívott és az ön által most február 14-én levezetett fenntartható fejlődés bizottsági ülésen Deák Dalma szakértő a hivatalos dokumentumokra hivatkozva elmondta, hogy a CATL gyárának átlagos vízfogyasztása az írásbeli kérdésben idézett számnak a töredéke lesz, melynek 70 százalékát ráadásul a vállalat szürkevízzel kívánja kiváltani. A kormány és az önkormányzat számára Debrecen lakossága vízellátásának biztonsága a legfontosabb. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást.

Azt gondolom, hogy ezeket az aggályokat részletesen megbeszélhetjük az éjszaka során, a parlamenti vitanapon, itt most hadd zárjam le ezt a rövid felszólalást azzal, hogy arra bátorítsak mindenkit, hogy a tárgyilagosságra szorítkozzunk, amikor erről a kérdésről beszélünk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage