MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az immár egy éve tartó orosz-ukrán háború okozta globális válság és az Európai Unió elhibázott válaszintézkedésének betudható szankciós válság legfájdalmasabb pontja Európa országai számára az energiaválság. Miután az energiához való hozzáférés a kormány által kiharcolt mentességektől függetlenül a jelenlegi nemzetközi helyzet miatt hazánk számára is nehézkesebbé vált, kulcskérdés számunkra, hogy Magyarország minként tudja növelni az energiafüggetlenségét.

Emellett létfontosságú, hogy minden egyes forintot a Rezsivédelmi Alapba tegyünk azért, hogy a családokat meg tudjuk védeni a szankciók következtében egekbe ugrott energiaáraktól, és hogy az ország ki tudja fizetni az energia szankciós felárát. Mi, magyarok ugyanis pontosan tudjuk, mekkora terhet jelent az, hogy a Gyurcsány-korszakban 2010-ben a fizetésekhez viszonyítva a magyar családok számára volt a legdrágább az áram és a gáz ára.

(18.30)

A kormánynak ezért eltökélt szándéka, hogy a háborús energiaárak ellenére is megvédje a rezsicsökkentést. Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt elszabadult energiaáraktól az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat, aminek köszönhetően egy átlagos család havi 181 ezer forintot spórol, a lakosság esetében ugyanis az átlagfogyasztásig egész évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára, míg az átlagfogyasztás feletti rész esetében a fűtési szezon végéig, április 30-áig fennmarad a kedvezményes lakossági piaci ár. Az átlagfogyasztás mértékéig biztosított rezsicsökkentés egy egész Európában egyedülálló olyan intézkedés, amelynek köszönhetően a magyar családok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat az Unióban.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Tapasztaljuk, hogy a kormány intézkedése nemcsak pro forma, hanem a családok pénztárcáján ténylegesen érezhető és érvényesül. Az MVM Next Zrt. tájékoztatása szerint a november végéig kibocsátott számlák elemzése alapján a földgázszolgáltatás esetében a kibocsátott számlák 78 százaléka, a villamosenergia-szolgáltatás esetében a számlák 67 százaléka nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát. Ebben kiemelkedő szerepe van annak, hogy a lakosság 32 százalékkal csökkentette a gázfelhasználását januárban az előző év első hónapjához képest, míg az áramfogyasztás összességében 9,5 százalékkal csökkent. A magyar emberek, háztartások, a kormányzati és önkormányzati közintézmények tehát felelősen hozzájárultak az ország energiabiztonságának fenntartásához, ami jól mutatja, hogy igenis tudatában vannak mindannak, hogy mekkora kincs a jelenlegi, korlátozottan hozzáférhető energia, s mindannak, hogy milyen óriási segítséget jelent a bajban a Magyarország Kormánya által biztosított rezsivédelem.

Kérdezem ezért tisztelt államtitkár asszonyt, hogyan tudja fenntartani a kormány a magyar családok számára a rezsivédelmi intézkedéseket. Várom államtitkár asszony megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage