DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy egy nagyon-nagyon fontos témát feszeget, hiszen az ukrajnai háborúra adott elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energiaárak hihetetlen mértékben megnövekedtek, sőt néhány hónappal ezelőtt még az sem volt biztos, hogy a télen lesze elegendő energia. Ebben a helyzetben kellett a magyar kormánynak a magyar emberek érdekeit mindenféle szempontból megvédenie.

El kell mondani, hogy ezzel kapcsolatban hihetetlen erőfeszítéseket tettünk az elmúlt időszakban. A nemzetközi energiaválság dacára Magyarország 2022-ben a GDP-je közel 6 százalékát fordította rezsivédelemre, s ezzel az uniós rangsor negyedik helyén állunk. A rezsicsökkentésnek köszönhetően az Európai Unióban a magyar családok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat, s a rezsitámogatásnak köszönhetően havonta legalább 181 ezer forintot spórolnak meg. A magyar családok az Unióban a legalacsonyabb áron kapják a földgázt és az áramot is. Egy finnországi felmérés szerint januárban is a magyar áramtarifák voltak a legkedvezőbbek az Európai Unióban.

Az európai átlag a hazai árnak több mint háromszorosa, de már az uniós lista negyedik helyén álló Zágrábban is a budapesti tarifa másfélszeresét számlázzák ki, a legdrágábban vásárló rómaiaknak pedig a hazai ár több mint hétszeresét kell fizetniük. Az elemzés szerint az Európai Unión belül a földgáz bruttó lakossági átlagárát vizsgálva ismét a budapesti érték volt a legalacsonyabb. Megemlítendő, hogy a Stockholmban fizetett ár a budapestinek a tizenkétszerese. A földgáz januári lakossági fogyasztói átlagárának decemberhez viszonyított növekedése is elég tanulságos. Míg Varsóban 28 százalékkal, Rómában 14 százalékkal, Koppenhágában 12 százalékkal fizettek többet a lakossági fogyasztók a földgázért, Budapesten 0 százalékkal. A villamos energia januári lakossági fogyasztói átlagára decemberhez viszonyított növekedésének mértéke Rómában 21 százalék, Varsóban 20 százalék, Bécsben 11 százalék, Budapesten szintén 0 százalék volt. Úgy gondolom, hogy ezek a számok magukért beszélnek.

A rezsivédelmi intézkedések fenntartása 2023-ban is prioritást élvez. Ennek kiemelkedő eszköze a Rezsivédelmi Alap, melynek költségvetési keretét a kormány először 670 milliárd forintban állapította meg, a megváltozott körülmények miatt azonban négyszeresére, 2600 milliárd forintra növelte annak érdekében, hogy továbbra is meg tudja védeni a családokat és a magyar vállalkozásokat.

Ahogy Lantos Csaba miniszter úr nemrég bejelentette, a Rezsivédelmi Alapnak köszönhetően a lakosság számára egész évben nem fog emelkedni a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára, továbbá a rendszerhasználati díj sem, az átlagfogyasztás feletti fogyasztás esetén pedig egészen a fűtési szezon végéig, azaz április 30-áig maradni fog a kedvezményes lakossági piaci ár. De támogatásban részesülnek az önkormányzatok, az állami tulajdonú közszolgáltató vállalkozások, az egyházak és a civil fenntartású közszolgáltatást ellátó intézmények is. Az önkormányzatoknak nyújtott rezsitámogatások rendkívül pozitívan érintik például képviselő úr választókerületét is, hiszen Szeged városa majdnem 1,3 milliárd forint kormányzati rezsitámogatást kap, melyet a fenntartásában álló intézmények, bölcsődék, óvodák, szociális intézmények, sportlétesítmények, kulturális intézmények rezsijére fordíthat a város. A minisztérium részéről is nagyon szeretném megköszönni képviselő úrnak a munkáját ezzel kapcsolatban.

Magyarország Kormánya rendületlenül kitart az eddig elért eredmények mellett, és az energiaárak drasztikus emelkedésének ellenére továbbra is biztosítja a megfizethető árú energiát a magyar emberek számára. Köszönjük szépen a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának a támogatását is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage