ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Ön nagy kedvelője a sportsikereknek, de most egy olyan rekordot sikerült felállítania, amelyre egyikünk sem lehet büszke, és egyikünk sem örül: ez az infláció európai rekordja. Magyarországon az élelmiszerárak 50 százalékkal emelkedtek decemberben egyéves összehasonlításban, ezen belül a kenyér 80 százalékkal, a tojás közel 80 százalékkal, a vaj és vajkrém 75 százalékkal, és még folytathatnám. Eközben az európai átlag 18 százalék, miniszterelnök úr.

Hasonló a helyzet az általános inflációval is, mert önnek mindig az a válasza erre, hogy hát, a szankciók, hát, ezek a csúnya szankciók, emiatt van minden. (Balla György: Úgy van!) De ezek nagyon speciális szankciók akkor, hogyha csak Magyarországon lökik meg így az inflációt, hiszen a januári adatok szerint 26 százalék volt Magyarországon az infláció. Ez több mint két és félszerese az Európai Unió átlagának, és ez az infláció ráadásul nemhogy nem csökken, de Magyarországon még növekszik is.

Az a helyzet, hogy ön hazudik a magyaroknak, amikor azt mondja, hogy a szankciók miatt van infláció, hiszen például Lengyelországban ez az infláció 16 százalék, mert ugye, azt is mondta, hogy akinek hosszú határa van Oroszországgal vagy közel van Oroszországhoz, az van veszélyben. Lengyelországnál már nehezebb közelebb lenni, de hasonló a helyzet Romániában, aminek Ukrajnával van hosszú határa, ott 13,4 százalék az infláció, és még folytathatnám.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nincs szankciós infláció, nincs háborús infláció, orbáni infláció van. A választókerületem polgárai azt kérdezik Kőbányáról és Kispestről, hogy mikor lesz elég. Mikor látja be azt, hogy nem képes kezelni a helyzetet, nem képes kezelni az elszabadult inflációt? Mikor mond végre le? (Taps az ellenzéki, derültség a kormánypári padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage