DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem tudom, ön hogy van vele, de bevásárláskor még mindig nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen találni termékeket, cukrot, tejet vagy akár csirkemellet olyan áron, ahol ön rögzítette. Bevásárlók ezrei tapasztalják ezt a boltokban, üres UHT-tejes polcokat, cukros, illetve olajos polcokat találnak. Ez világosan látszik és szerintem ön számára is mutatja, hogy a kommunista stílusú árstopok, ársapkák hiánygazdaságot okoztak. Lassan ott tartunk, mint az átkosban, hogy jó, ha az embernek van egy boltos vagy pultos ismerőse, aki ezekből a termékekből tesz neki félre. Vagy mondhatnánk azt is, hogy ha a szép hírű, illetve annak idején kedves műsor, Tibi bácsi „Három kívánsága” lenne, akkor a gyerekek cukrot, illetve tejet kérnének, mint ahogy annak idején egyébként banánt kértek ebben a műsorban Tibi bácsitól kívánságként.

Világosan látszik az is, hogy cserébe viszont ezek az árstopok, ársapkák azt eredményezték, hogy beépültek más termékek árába, lényegében inflációt eredményező hatásuk volt. Világosan látszik tehát, hogy az árstop, illetve az ársapka tüzelte az inflációt. Az is látszik, tisztelt miniszterelnök úr, hogy míg a multik megküzdöttek ezzel az árazással, addig a legnehezebb helyzetbe azok a legkisebb vállalkozások, legkisebb boltosok jutottak, akiknek nem volt hova hátrálni ebből, és ők most már a veszteségeiket számolják. Önök elérték, hogy ezek a legkisebb vállalkozások, amelyek a Jobbik-Konzervatívok szerint a legnagyobb támaszai a magyar gazdaságnak, ők vannak a legnehezebb helyzetben.

Egyébként nem szokatlan önöktől, hogy valamilyen módon ilyen kommunista eszközökhöz nyúlnak. Emlékszünk azokra a központosításokra, államosításokra, amelyeket az elmúlt időszakban tettek sokszor az önkormányzatok rovására, a víziközművagyonnal vagy akár az iskolák fenntartásával kapcsolatban is hisznek a központi irányításban. Sőt, a nemzeti vagy állami tüzépek új koncepciója is ebbe az irányba mutat.

De hogy a lényegi kérdésre térjünk, miniszterelnök úr: ugye, kivezetik, vagy ha nem vezetik ki, meddig kívánják még tartani ezeket a kommunista stílusú ársapkákat, árstopokat? (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage