ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Fájlalom, hogy a legfontosabb kérdésektől ön eltiltott engem (Derültség a kormánypárti sorokban.), de komolyra fordítva a szót: Magyarországon minden beruházásnak van egy rendje. Egy beruházást akkor lehet Magyarországon létrehozni, legyen szó bármilyen gyárról, ha a hatályos jogszabályokat betartják. Ezek a jogszabályok tartalmaznak környezetvédelmi és biztonsági előírásokat is. Ráadásul szabályok vonatkoznak az engedély kiadásakor, szabályok vonatkoznak a beruházásra az építésnél és a működtetésnél is. És én a legmagabiztosabban és jó lelkiismerettel mondhatom önnek azt, hogy minden ilyen szabályt az államigazgatásnak be kell és be is szokta tartatni a beruházókkal.

Tehát azt gondolom, hogy amit a szülők, ahogy ön fogalmaz, a gyermekeik érdekében elvárhatnak a mindenkori magyar államtól, hogy minden beruházásnál a lehető legszigorúbb, Magyarország esetében egyébként az európai szabályoknál időnként bizonyos vonatkozásban szigorúbb szabályok mellett lehessen csak beruházásokat végrehajtani, ennek a követelménynek szerintem Magyarország ma eleget tesz.

Ami az akkumulátorokat illeti, mert úgy látom, hogy ez egy ilyen slágertémává vált, arról van szó, hogy az egész európai, sőt a világ autógyártása is átalakul, elektromos autókat fognak gyártani. Az a kérdés, hogy hol fogják gyártani ezeket az elektromos autókat, ideértve azoknak minden fontos alkatrészét.

(19.30)

Ahol ezeket a gyárakat fel fogják építeni, ott lesznek a munkahelyek. Magyarországon ma a járműiparból több százezer család él meg. Ha Magyarország nem tud az elektromosautó-gyártásban szerepet játszani, ez a több százezer ember el fogja veszíteni az állását, mert a régi típusú autók gyárai le fognak épülni. Ezért be kell tartani a szabályokat, ez mindent megelőz, ugyanakkor iparpolitikai szempontból racionális döntéseket kell hozni. A járműgyártás támogatása ilyen döntés. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage