DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Megnyugtatom, hogy az Erasmus+ és a Horizont-programok tovább folytatódnak. Ha pedig szükséges, akkor a magyar költségvetés is helytáll annak érdekében, hogy a magyar diákok továbbra is utazhassanak külföldre tanulmányaik folytatására, és a magyar egyetemek is továbbra is részesei legyenek a nemzetközi kutatási együttműködéseknek. Tehát a magyar diákokat és a magyar kutatókat semmilyen hátrány nem érheti.

A magyar kormány 2022-ben a kondicionalitási eljárásban megfogalmazott 17 intézkedés között vállalta, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok tekintetében kiterjeszti az uniós összeférhetetlenségi szabályok alkalmazását. És hangsúlyozom, hogy Magyarország, a kormány ezt a vállalását 2022. szeptember végéig teljesítette. A dinamikus összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok szövegét az Európai Bizottsággal egyeztettük, az nekik is megfelelt, nem kérték a kormánytisztviselők és a polgármesterek kizárását.

A kormányzat határozott álláspontja, hogy a brüsszeli követeléseknek uniós jogalapja nincsen, sőt a felsőoktatási autonómiát oly mértékben nem veszik figyelembe, ami példa nélküli, és a Bizottság ebben a kérdésben is egyértelműen kettős mércét alkalmaz. Ám a baloldallal ellentétben a kormány most is, mint minden alkalommal a magyar emberek érdekét helyezte előtérbe, és hoztuk meg a döntést: tovább módosítunk az összeférhetetlenségi szabályokon, és a miniszterek, államtitkárok, kormány- és miniszteri biztosok pedig lemondtak február 15-ével egyetemi kuratóriumokban betöltött szerepükről.

Tisztelt Képviselő Úr! Navracsics miniszter úr nem arról beszélt, hogy januárban megérkeznek a források, hanem hogy új tárgyalás kezdődik. Kérem, ha már az árnyékkormány tagjának nevezi magát, akkor mutasson nagyobb tájékozottságot, és ne vezesse félre az embereket.

Itt hívnám fel a figyelmet arra is, hogy Veres Pál, Miskolc DK-s polgármestere a mai napig tagja a Miskolci Egyetem kuratóriumának. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát ha őszintén szembenéznének, és komolyan vennék ezt a kérdést, addig nem szólalnának meg, amíg polgármester úr bent van az egyetemi kuratóriumban. Lebuktak, képviselő úr. Köszönöm a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage